Leefbaarheid blijft ook bij toename woningen aandachtspunt

Algemeen

Dat er de komende jaren nog veel nieuwbouw bijkomt in Maassluis betekent volgens wethouder Sjoerd Kuiper (PvdA) niet dat dit ten koste zal gaan van de leefbaarheid in de stad. 

Door Chrit Wilshaus

“De reden waarom we in het verleden besloten hebben om een aantal bouwprojecten te starten en te kiezen voor gemengde wijken heeft alles te maken met het vitaal houden van de stad. Maar ook met het op peil houden van de voorzieningen. Daarbij is het niet alleen van belang dat we de rekening daarvan als inwoners van Maassluis samen delen maar ook dat er nieuwe aanwas is bij onze organisaties, zoals (sport)verenigingen. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk voor onze inwoners dat zij (in het groen) kunnen recreëren en ontspannen of kinderen kunnen spelen. Zowel binnen de stadsgrenzen als daarbuiten, zoals het mooie Midden-Delflandgebied waar we bij wonen. Maar ook voor de biodiversiteit, de regenopvang en het tegengaan van hittestress is voldoende groen in de stad van belang. Daarom bewaken we de balans tussen wonen en groen in de nieuwbouwplannen scherp”, stelt de wethouder van Ruimtelijke Ordening.

Nieuw voor oud

De afgelopen decennia is er, “veel gebouwd” in Maassluis, aldus Kuiper. “Vaak gaat het daarbij om vervangende nieuwbouw. In het verleden gebeurde dat onder meer in de Bloemenbuurt, de Componistenbuurt en niet te vergeten in de Burgemeesterswijk. En nu vernieuwen we Sluispolder-West, waar nieuwe duurzame woningen worden gebouwd ter vervanging van slechte woningen. De Vlootschouwer komt op de plek waar eerst een schoolgebouw stond en bij metrostation Maassluis-Centrum verrijst nieuwbouwwijk de Kade, met ook groen en speelruimte. Dat gebeurt op de voormalige bedrijfslocatie van Conline dat vol lag met asfalt en waar bedrijfshallen stonden. Het afgelopen jaar werden meer dan 400 nieuwbouwwoningen opgeleverd en het jaar daarvoor 230. En de afgelopen twintig jaar zaten we op gemiddeld 100 nieuwbouwwoningen per jaar. Dat is dus goed nieuws voor inwoners die op zoek zijn naar een woning in Maassluis”