Mogelijkheden uitbreiding Verzorgd Wonen Plus verder onderzocht

Algemeen
Wethouder Corine Bronsveld in gesprek met ouderen. Van iedere ontmoeting leer je, vindt ze. De foto is vorig jaar genomen toen de maatregelen waren versoepeld.
Wethouder Corine Bronsveld in gesprek met ouderen. Van iedere ontmoeting leer je, vindt ze. De foto is vorig jaar genomen toen de maatregelen waren versoepeld. (Foto: Gemeente Maassluis)

Als het aan wethouder Ouderenbeleid Corine Bronsveld (CDA) ligt, wordt Verzorgd Wonen Plus (VWP), dat in 2018 van start ging bij de Zonneburcht, verder over de stad uitgerold. Momenteel wordt onderzocht waar dat nog meer zou kunnen.

door Chrit Wilshaus

Bij VWP kunnen ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen en indien nodig 24 x 7 gebruikmaken van ondersteuning. Wel zijn vaak aanpassingen nodig om ervoor te zorgen dat een woning levensloopbestendig wordt. Om dat financieel mogelijk te maken is er de Blijverslening van de gemeente, waar senioren een beroep op kunnen doen, benadrukt de wethouder. Het is de bedoeling om VWP, waar volgens de wethouder duidelijk animo voor is, ook op andere (nieuwbouw)locaties te verwezenlijken in de stad. Zoals bij de Vloot. Als de polikliniek straks is verhuisd, zijn daar waarschijnlijk mogelijkheden. “Samen met Maasdelta, DSW, Argos, Careyn en Seniorenwelzijn maken we plannen om Verzorgd Wonen Plus uit te breiden in Maassluis. De combinatie wonen, zorg en welzijn is heel belangrijk omdat deze zaken zo nauw met elkaar vervlochten zijn.” Door VWP hebben mensen elkaar echt leren kennen en is het aantal informele contacten toegenomen, weet de portefeuillehouder. “Mensen zijn ook meer naar elkaar gaan omkijken. Dat wordt enorm gewaardeerd, is mijn ervaring. Het mooie van dit concept is bovendien dat we het als gemeente kunnen realiseren dankzij een intensieve samenwerking met Maasdelta, DSW en Argos. Als je kijkt naar welzijn en zorg valt er vooral op het persoonlijke vlak nog veel te winnen.”

Hoge vlucht genomen

Slimme technieken kunnen volgens wethouder Bronsveld zeker een rol (gaan) spelen bij langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. “Daarnaast zie je dat door corona het gebruik van digitale technieken een vlucht heeft genomen; ik denk ook dat veel senioren, voor zover ze al niet digitaal vaardig waren, dat in coronatijd wel zijn geworden. Technologie staat nooit stil en voor goede dingen moet je altijd openstaan.”

ANWB-automaatje

“Als drie gemeenten (Maassluis, Vlaardingen en Schiedam, red.) zijn we uiteraard heel blij met DSW, Argos en Fonds Schiedam Vlaardingen en omstreken die gezamenlijk Argos Mobiel mogelijk maken. Vanaf februari starten we ook daar in Maassluis mee. (In Vlaardingen en Schiedam wordt het voortgezet, red.). Met Argos Mobiel komt vervoer voor inwoners van Maassluis op korte afstanden beschikbaar voor iedereen. En verder biedt de Oproepcentrale de mogelijkheid van persoonlijk vervoer door een vrijwilliger. ANWB-automaatje is ook een mogelijkheid, maar doordat we nu met Argos Mobiel starten wachten we daar nog even mee.” Door corona waren er trouwens minder vervoersbewegingen. Zo werd er bijvoorbeeld minder gebruikgemaakt van de Wmo Regiotaxi, aldus wethouder Bronsveld.

Niet gemakkelijk

Wethouder Bronsveld reageert desgevraagd zeker iets op te hebben gestoken van haar contacten met ouderen. “Je leert sowieso van iedere ontmoeting met mensen. Dat hoeven niet per se senioren te zijn.” Verder is het volgens de portefeuillehouder ook heel fijn als mensen elkaar kunnen helpen en ondersteunen. “Het klinkt heel clichématig, maar iedere situatie is uniek. Wat ik bijvoorbeeld heel mooi vind, is dat Stichting Present Maassluizers helpt en dat die mensen zich vervolgens als vrijwilliger weer voor iemand anders inzetten.” De afgelopen twee jaar waren door corona zeker niet gemakkelijk, aldus Bronsveld. “Je bent altijd ongerust of je misschien iets hebt gemist maar tegelijkertijd is er in coronatijd ook heel veel moois gebeurd. Sommige zaken gebeurden daarvoor ook al maar als je ziet hoe bijvoorbeeld bewonerscommissies zich voor hun bewoners hebben ingezet, mogen we daar best trots op zijn. En ook heb ik waardering voor hoe Maassluizers hebben omgezien en nog steeds omzien naar elkaar. Daarbij is het belangrijk om te weten wat er speelt. We kunnen als gemeente niet alles oplossen, maar het is wel goed om te weten waar dat dan over gaat.”