Maaslandse turnvereniging zoekt nieuwe bestuursleden

Algemeen
Marian de Jong en Joke Kok.
Marian de Jong en Joke Kok. (Foto: LvS)

Turnvereniging NTO Maasland is hard op zoek naar nieuwe bestuursleden. Het is tijd voor verjonging, zo klinkt het.

Door Loes van Straten

Tot nu toe is enkel de rol van secretaris vervuld. De 34-jarige Marian de Jong, die sinds kort in Maasland woont, heeft het stokje van Joke Kok (68) overgenomen. De vereniging is haar niet onbekend: haar dochter zit op turnen en zelf doet ze al een aantal jaren aan pilates. Via de nieuwsbrief stuitte ze op de vacature. “Ik dacht: laat ik iets doen voor de gemeenschap, dat vind ik gewoon superbelangrijk. En ik heb ook wel enig bestuurservaring.” Zo was de nieuwe secretaris eerder onder andere actief als vrijwilligerscoördinator bij Stichting Present Maassluis. Kok was erg blij met de aanmelding van De Jong. “Ik zei gelijk: jippie!”

Corona

Zo’n 6,5 jaar lang was Kok secretaris van de vereniging, ruim twee jaar langer dan dat de bedoeling was. Een bestuurslid wordt benoemd voor een periode van vier jaar. Plannen om zich opnieuw beschikbaar te stellen had ze niet. “Ik had twee jaar geleden eigenlijk als zoiets van: ik heb reuma, dingen worden moeilijker. Voordat het erger wordt, wil ik het gewoon goed overdragen.” Maar toen haar termijn bijna afliep, kwam corona om de hoek kijken.
De coronapandemie helpt niet mee in de zoektocht naar nieuwe bestuursleden. “Ik heb een groot netwerk, maar heel veel mensen zie ik nu gewoon niet meer”, legt De Jong uit. “Juist met die informele gesprekken kan ik iemand enthousiast maken.” Kok beaamt dat: “Dat mis je wel, die persoonlijke contacten.” De Jong heeft wel ouders van kinderen die lid zijn benaderd, tot op heden zonder resultaat. Volgens haar ligt dat niet aan hun bereidheid om iets te doen voor de vereniging. “Mensen willen best wel wat doen, alleen vinden ze het spannend om verantwoordelijk te zijn.”

Drempel

Een mogelijke drempel is de periode van vier jaar die je als bestuurslid in principe aangaat. Daarnaast speelt onbekendheid ook een rol, denkt De Jong. “Het is een terugkerend iets voor elke vereniging denk ik.” Een stukje administratie, vrijwilligers aansturen en het regelen van onderhoud aan het gebouw zijn voorbeelden van bestuurstaken. “Het is maar net hoeveel tijd je erin wil steken. We kijken gewoon waar je goed in bent.” Van turnen hoef je in ieder geval niet veel af te weten, en eerst een paar vergaderingen bijwonen is ook geen probleem.

Stoffig imago

Op de vraag of er een stoffig imago aan bestuursleden kleeft, antwoordt Kok: “Ja, dat het bestemd is voor oude van dagen ofzo, maar dat is het zeker niet. Je doet wat voor het dorp, het moet blijven leven.” En zonder vrijwilligers en bestuur geen vereniging, merkt De Jong op. “Dat vergeten mensen soms weleens. Samen houd je de vereniging levend.”