Wethouder Bronsveld: Extra bezuinigingen op jeugdzorg zijn kwalijk en onbegrijpelijk

Algemeen
Afbeelding

Wethouder Corine Bronsveld (CDA) noemt de voorgenomen extra bezuinigingen van de regering op de jeugdhulp een inbreuk op de afspraken die eerder tussen kabinet en gemeenten werden gemaakt.

Door Chrit Wilshaus

“Dit is kwalijk en onbegrijpelijk. Vanaf januari 2023 starten we met het MVS-jeugdhulpmodel. De gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam organiseren dan gezamenlijk de jeugdhulp in deze drie gemeenten, zodat we beter hulp kunnen bieden aan kwetsbare jeugd en hun gezinnen en we dit ook dichter bij huis kunnen doen. Kinderen en jongeren met problemen verdienen onze hulp en daar blijven we ons als gemeente Maassluis voor inzetten”, benadrukt Bronsveld.

Onder druk

Net als alle andere gemeenten stemde Maassluis op de op 13 januari gehouden ledenvergadering van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) in met een resolutie, waarin het kabinet wordt opgeroepen de bezuinigen op te schorten. Begin juni vorig jaar trok het toen nog demissionair kabinet 1,3 miljard extra uit voor de jeugdzorg in 2022. Dat geld kwam bovenop de 300 miljoen die destijds al was toegezegd door toenmalig staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie), die toegaf dat de jeugdhulp onder druk staat. Ook de SER (Sociaal Economische Raad) kwam tot de slotsom dat het niet goed gaat met de jeugdhulp in Nederland omdat de werkdruk te hoog, de wachtlijsten te lang en de regeldruk te groot is.

Onverstandig

Hoewel gemeenten dus geld meer geld nodig hebben om de jeugdzorg goed te kunnen uitvoeren, is het kabinet echter van mening dat de gemeenten de 1,3 miljard alleen kunnen krijgen als ze tegelijkertijd 214 miljoen op de jeugdzorg bezuinigen. Begin deze week werd bekend dat een deel van de oppositie (PvdA, GroenLinks en JA21) vindt dat die eis van tafel moet. Volgens GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver zijn de bezuinigingen “onverstandig.” En VNG-voorzitter en tevens burgemeester van Den Haag Jan van Zanen sprak van “onbetamelijk.” Overigens weigert de VNG verder te overleggen als het kabinet de voorgenomen bezuinigingen niet intrekt.