Ook West Media ziet digitaal registratiesysteem niet zitten

Algemeen
De uitgevers willen vasthouden aan de brievenbusstickers.
De uitgevers willen vasthouden aan de brievenbusstickers. (Foto: FW)

Hoewel uitgevers van huis-aan-huisbladen, waaronder ook de uitgever van deze krant (Uitgeverij West Media BV), nog niet kunnen beoordelen of zij gebruik gaan maken van een nieuw digitaal registratiesysteem, verwachten zij dat uitvoering daarvan praktische problemen met zich mee zal brengen, zo staat te lezen in een brief aan het college.

Door Chrit Wilshaus

Daarbij gaat het om een digitale registratie waarin opgenomen is of bewoners wel of geen ongeadresseerd drukwerk in hun brievenbus wensen te ontvangen. MailDB publiceerde daarover op 19 januari dit jaar een persbericht. 

Het systeem werkt met behulp van de website inmijnbus.nl. In het persbericht wordt de suggestie gewekt dat het systeem straks ook voor huis-aan-huiskranten zal werken maar de uitgevers daarvan zetten daar vraagtekens bij. Bovendien kunnen zij op dit moment nog niet beoordelen van dat systeem gebruik te gaan maken. Veel uitgevers zouden bovendien nog niet eens op de hoogte zijn van het systeem.

Geen oplossing

Maar uitgevers die dat wel zijn, denken dat het niet gaat werken als bezorgers van elk adres tijdens het bezorgen in hun mobiele telefoon moeten opzoeken of ongeadresseerd drukwerk nu wel of niet gewenst is. Het werk van de bezorgers wordt daardoor volgens de uitgevers lastiger. Ook looplijsten zouden geen oplossing bieden omdat de bezorger zijn handen al vol heeft aan kranten en folders. Als hij of zij daarbij ook nog steeds op zijn mobiel moet kijken, wordt het er bovendien niet veiliger op, weten de uitgevers.

Brievenbusstickers

In plaats daarvan willen de uitgevers vasthouden aan de brievenbusstickers. Een volgens hen bewezen systeem dat voor iedereen duidelijk is. Ook de uitgever van deze krant vindt dat het papierverbruik naar beneden moet. Om dan voor elke bezorger looplijsten te gaan printen is niet de oplossing aldus de uitgevers. 

Zij geven aan voorstander te zijn van een registratiesysteem dat papierverspilling tegengaat. Bijvoorbeeld in de vorm van een deursticker. En wie geen krant in de bus wil kan volstaan met een nee-sticker op de deur. Want kranten drukken die gelijk in de papiercontainer verdwijnen, vinden de uitgevers verspilling en willen ze voorkomen.

Niet wenselijk

Hoewel krantenuitgevers voornoemd systeem dus liever niet ingevoerd zien worden, moet het als het wel gebeurt onder beheer staan van een neutrale partij. Verder is het volgens hen niet wenselijk dat de registratie van alle brievenbussen in Nederland uitsluitend in beheer is van MailDB, waar alleen verspreidorganisatie Spotta betalend lid van is. Bovendien zouden veel mensen huiverig zijn om persoonlijke voorkeuren vast te leggen in een database. Tot slot wordt erop gewezen dat dit los staat van ouderen die niet over de kennis en mogelijkheden beschikken om überhaupt hun voorkeur op te geven.