Vervangen steigers en uitbreiding Jachthaven Vlietland gestart

Nieuws
"Havenmeester Marry van Dijk viel de eer te beurt de eerste paal voor nieuwe steigers bij Jachthaven Vlietland te mogen slaan." (Foto: "CW")

Met het slaan van de eerste paal door havenmeester Marry van Dijk, vorige week vrijdagmiddag, is Jachthaven Vlietland begonnen met het vervangen van de oude door nieuwe duurzame steigers.

door Chrit Wilshaus

Daarnaast is het plan om de jachthaven aan de noordzijde over een lengte van ongeveer 50 meter uit te breiden. Het plan om deze werkzaamheden uit te voeren, dateert uit 2017 en is ingegeven door de wachtlijst van 100 belangstellenden, aldus Vlietland-voorzitter Wim Verschuur. “Na de uitbreiding beschikken we over circa 50 extra ligplaatsen. Die komen dan bij de 70 die we al hebben. Vooral in deze coronatijden is gebleken dat veel mensen niet met vakantie gaan maar een sloep kopen en dan dus behoefte hebben aan een ligplaats.”

Even voor alle duidelijkheid: er gaan houten palen de grond in. Om precies te zijn, gaat het om cloeziana hout, een hardhoutsoort met het FSC-keurmerk. “Die houtsoort kan onbehandeld het water in en hoeven dus niet, zoals dat bij palen vroeger gebeurde, geteerd te worden en dat geeft dus geen milieubelasting”, benadrukt Verschuur.

Grondruil

Uitvoering van de plannen liet om financiële redenen een paar jaar op zich wachten maar ook speelde het verwerven van grond een rol. Verschuur daarover: “We moesten uiteraard eerst sparen want we zijn een club van ongeveer 130 leden die nooit geld leent, maar alles betaalt uit eigen middelen en om geld te besparen zoveel mogelijk zelf doen.” Het verkrijgen van naastgelegen grond, die trouwens toebehoorde aan een boerin in Groningen, kostte de nodige tijd omdat zij er om diverse redenen eerst geen afstand van wilde doen. Een grondruil met de gemeente bleek uitkomst te bieden. Uit onderzoek blijkt dat de grond op twee plekken licht vervuild is. Die grond wordt gesaneerd.

Uitbreiding van de jachthaven wordt verder mogelijk gemaakt door een subsidie uit een fonds van de provincie Zuid-Holland bestemd voor het bevorderen van de waterrecreatie.

De verwachting is dat de werkzaamheden medio februari 2022 gereed zullen zijn.