Kinder Spel & Bouw Abbekerk wordt voor de laatste keer gehouden op de ijsbaan.
Kinder Spel & Bouw Abbekerk wordt voor de laatste keer gehouden op de ijsbaan. ((Foto: Fred Stapersma))

Laatste Kinder Spel & Bouw op de ijsbaan

ABBEKERK - Het huttenbouwproject Kinder Spel & Bouw vindt dit jaar voor de 21e keer plaats tijdens het Hemelvaartsweekend, van 30 mei tot en met 2 juni. Jaarlijks komen zo'n 275 basisschoolkinderen uit Abbekerk, Lambertschaag, Hauwert, Midwoud, Oostwoud, Twisk en Opperdoes naar de ijsbaan in Abbekerk om hun mooiste hutten te bouwen.

Het weekend wordt feestelijk afgesloten met de fakkeloptocht en slapen in de zelfgemaakte hut. Ook dit jaar mogen de oudste kleuters komen sfeerproeven op het terrein. Zij timmeren een aantal uurtjes mee om op deze manier kennis te maken met het project. Een groep van circa honderd vrijwilligers zet zich met veel enthousiasme in om dit weekend te laten slagen. Ze helpen bij de bouw, verzorgen de catering voor de vrijwilligers en bezetten de EHBO-post.

Vrijwilliger

Marsja Ros (27) is opgegroeid en woont in Abbekerk. "Ik ben bestuurslid, volgens mij nu zo'n zeven jaar. Maar daarvoor was ik als kind deelnemer van Kinder Spel & Bouw (KSB). Ik keek het hele jaar naar het weekend uit! Fantastisch om samen met alle klasgenootjes zo'n weekend samen te zijn met enthousiaste vrijwilligers."

Betrokkenheid

De Abbekerker is als vrijwilliger vrijwel vanaf het begin betrokken geweest bij het evenement. "Het leuke aan KSB is de geweldige sfeer, die er elk jaar heerst. Of het nu goed of slecht weer is, het is altijd één groot feest! Het is fantastisch om te zien hoe ongeveer honderd vrijwilligers -vrijwel allemaal jongeren- zich een week volledig vrijmaken om 250 kinderen een onvergetelijk weekend te bezorgen. Als kers op de taart houden we zaterdagavond altijd de fakkeloptocht. De beleving is dan enorm. Het hele dorp (en ouders uit de omliggende dorpen) staat langs de route."

De inwoners van Abbekerk en omgeving leven volledig mee, waardoor wede organisatie met vrijwillige inzet van een enorme achterban en sponsoring uit de omgeving 250 kinderen een weekend kunnen bezorgen, die hun leven lang bij blijft.

Nieuwe locatie

In verband met de bouw van huizen op de ijsbaan, is dit het laatste jaar op de huidige locatie. De organisatie is samen met de gemeente op zoek naar een vervangende locatie. "We hebben er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken en dat we er samen met de gemeente Medemblik uitkomen", zegt Marsja.

Inschrijven

Ouders kunnen hun kind(eren) nog inschrijven via www.kinderspelenbouw.nl/inschrijven. Uiteraard is er op de site ook meer informatie te vinden over dit spektakel of kijk op www.facebook.com/kinderspelenbouw.

Meer berichten