De Vermaningskerk in Medemblik.
De Vermaningskerk in Medemblik. ((Foto: aangeleverd))

Lezing Oudheidkundige Vereniging Medenblick

MEDEMBLIK - Het bestuur van de Oudheidkundige Vereniging Medenblick verzorgt voor haar leden en belangstellenden een bijeenkomst op vrijdag 26 april om 20.00 uur in de zaal van het Sint Pieter, Ridderstraat 9 in Medemblik. Gerard de Vries vertelt over het onderwerp: Medemblikker architect liet zijn stempel achter. Arnoldus Teunis van Wijngaarden 1819-1900; vijftig jaar stadsarchitect van Medemblik.

Gerard de Vries, getrouwd met een achter achterkleindochter van de architect is bereid gevonden deze avond voor te presenteren. Van van Wijngaarden is bekend dat hij architect is geweest van tenminste veertig objecten zoals vijf kerken, woningen, negen pastorieën, vier raadhuizen, veertien scholen en drie postkantoren. Voornamelijk hier in de regio.

In Medemblik was hij architect van de Doopsgezinde Vermaning, verbouw van het Marine instituut naar Rijkskrankzinnigen gesticht en een onderwijzerswoning. Het Marine instituut was overigens al begin negentiende eeuw gebouwd door zijn grootvader.

Hij voerde ook de opdracht uit om de Oosterpoort en de twee slechtste torens van het kasteel Radboud te slopen. Het sluitstuk van zijn indrukwekkende carrière is de versterking met basaltmuren van de Oosterhaven vanaf de visafslag tot beide pieren. In 1895 kreeg hij voor zijn verdiensten een speciaal geslagen gouden penning van de stad Medemblik. Binnenkort verschijnt het door Gerard geschreven boek met de titel De architect, A.T. van Wijngaarden 1819-1900.

Iedereen is van harte welkom op deze interessante avond. Entree voor niet-leden is 4 euro.

Meer informatie over de vereniging is te vinden op www.okv-medenblick.nl.

Meer berichten