Medemblik Regatta, Nautiek Festival in mei

Algemeen
Vlotten bouwen bij de scouting.
Vlotten bouwen bij de scouting. (Foto: Medemblik Nautiek)

MEDEMBLIK - De havenstad Medemblik staat van 21 tot en met 25 mei in het teken van water en wind. De Medemblik Regatta en het voormalige Medemblik Nautiek worden voor het eerst gecombineerd onder de naam 'Medemblik Regatta, Nautiek Festival'. Topzeilers van over de hele wereld komen naar Medemblik en strijden op het water om de medailles. Rondom het Regatta Center en in het centrum is van alles te beleven voor de bezoekers.

Het is de 35e keer dat de Medemblik Regatta wordt georganiseerd op het Regatta Center in Medemblik. Eerder was de regatta bekend onder de namen Spa Regatta en Delta Lloyd Regatta. Jaarlijks trekt dit olympische zeilevenement topzeilers van over de hele wereld naar Medemblik. Het evenement staat bekend om zijn innovaties in de sport. In samenwerking met World Sailing test de Regatta regelmatig nieuwe formats die mogelijk geïmplementeerd worden op andere zeilevenementen zoals de Olympische Spelen.

Nautiek Festival

Medemblik Nautiek werd sinds 2010 op de slotdag van de Medemblik Regatta georganiseerd. Met als doel inwoners, kinderen en bezoekers aantrekken en ze laten kennismaken met watersport. Door het organiseren van activiteiten in het centrum vergroot dit de uitstraling van Medemblik als watersportstad. De evenementen waren deels al met elkaar verweven door de Optimist on Tour, waar kinderen leren zeilen, kanovaren, windsurfen en SUPpen. Vanaf dit jaar wordt de samenwerking nog verder aangehaald door één evenement te vormen. In plaats van alleen in het centrum van Medemblik, komen de activiteiten nu ook richting het Regatta Center.
De kinderen leren zeilen met de Optimist on Tour zodat ze over een paar jaar ook mee kunnen strijden op de Medemblik Regatta. De scouting is aanwezig met tal van activiteiten, er zijn muziekoptredens en iedereen kan zelf het water op. Op het strandje aan de vooroever kunnen deelnemers sportief aan de slag met powerkiten en clinics beachvolleybal.
Zeilers kunnen meedoen aan de 'Tulpenrace'; deze strijd vindt plaats in de Regatta-week en is voor alle belangstellenden. Een pontje en Citytours zorgen er voor dat bezoekers makkelijk vanaf het centrum naar de Vooroever kunnen en omgekeerd. En vanzelfsprekend is de Regatta-sfeer goed terug te zien in het centrum. Na de prijsuitreiking van de Regatta wordt de week afgesloten met een 'floating movie'.

Zeilsport

Voor de Medemblik Regatta is deze samenwerking een mooie kans verder uit te breiden. Zeilers kunnen zo na de wedstrijden ontspannen rond het Regatta Center en in het centrum. Tevens biedt dit een mogelijkheid nog meer mensen bekend te maken met de zeilsport door het Nautiek festival zo dicht naar het Regatta Center te trekken.