Op Stoom in de kerk van Aartswoud

Algemeen
Het is haast niet voor te stellen, maar vroeger ging er een stoomtrein door Hoogwoud.
Het is haast niet voor te stellen, maar vroeger ging er een stoomtrein door Hoogwoud. (Foto: aangeleverd)

AARTSWOUD - De Culturele Werkgroep Aartswoud (CWA) is een groep van vrijwilligers die jaarlijks een tentoonstelling verzorgt in de kerk van Aartswoud, hierbij dankbaar gebruik makend van de prachtige nog bijna authentieke ruimte die door de Stichting Kerkgebouw wordt geboden. Deze zevenkoppige groep van vrijwilligers bestaat uit de volgende leden: Piet Tromp, Sonja Mooij-Heddes, Elly Das-Dekker, Annette van der Plas-Schouten, Dirk-Jan Zuurbier, Martin Bakker en Rosemarie Langedijk-Leek.

De jaarlijkse tentoonstelling heeft steeds weer een ander onderwerp welke 'at random' wordt gevonden; soms een gebeurtenis, soms een plotselinge ingeving en altijd in goed overleg in het team.

Ontsproten

"De CWA dankt zijn bestaan aan de grondlegger Cees Modder, wonende aan de Langereis Aartswouderzijde, die zeer geïnteresseerd was in de historie en daarvan veel verzamelde zoals prenten, foto (ansicht-) kaarten, verhalen over toen, maar ook voorwerpen" legt Sonja uit. "Cees is ons helaas ontvallen in oktober 2013 en daarmee de grote inspirator. Doordat de eerste steen van het kerkgebouw is gelegd 1884 werd in het jaar 1984 het 100-jarig bestaan gevierd en werd Cees gevraagd om in de kerk een historisch verantwoorde fototentoonstelling te presenteren. En zo geschiedde. Dit werd een jaarlijks terugkerend evenement in de vakantieperiode van halverwege juli tot eind augustus."

Uitbreiding

Van lieverlee zijn de tentoonstellingen uitgegroeid van alleen foto's en documenten naar meer gebruiksvoorwerpen en materialen gericht tot interactief, waarbij zelfs ambachten zijn getoond. "Om een kleine opsomming van de getoonde onderwerpen te geven: 1989: Van 't Laeg tot Gouwsend; 1995: Toidverdroif; 2000 Neringdoenden van Aartswoud in vorige eeuw; 2007 Van snotneus tot gloeilamp; 2012: De wurft en het Boerenhek; 2016: Van Walvisch tot Badpak en 2018: Vaarwel Zuiderzee, welkom Wieringermeer. De bezoekers-aantallen groeiden in de loop van de tijd in zeven weekeind-middagen van circa 600 tot ruim 1.300 personen, hetgeen een succes ervan aantoont", glimt de Aartswoudse.

Op Stoom

De 35e editie van de zomertentoonstelling gaat over hoe de stoommachine in Aartwoud z'n intrede deed en van invloed was op het vervoer en de waterhuishouding in West-Friesland. De tramlijn Schagen-Wognum is een voormalige streek-tramlijn in Noord Holland. Deze verbond het station van Wognum, aan de spoorlijn Hoorn-Medemblik, met Schagen en een aantal andere dorpen waaronder Aartswoud met een zo genoemde 'blikken bus' abri als halte gelegen aan de Koningspade. Over deze tramlijn heeft de CWA veel foto's en informatie verzameld.

Stoomgemaal

"Het stoomgemaal Geestmer Ambacht nabij Aartswoud werd in 1894 gebouwd. In 1959 heeft dit unieke scheprad-gemaal voor het laatst dienst gedaan. Over dit stoomgemaal, en het stoomgemaal Lutjewinkel, is veel te vertellen. Het grote vliegwiel van het stoomgemaal Aartswoud is bewaard gebleven als een monument, herinnerend aan de tijd dat de stoom het water bedwong. We leerden inmiddels spreken over de 'industriële archeologie' en kijken met nostalgische bewondering naar wat ons rest uit het stoomtijdperk."

De feestelijke opening is vrijdag 12 juli om 20.00 uur. De tentoonstelling is van 13 juli tot en met 25 augustus elke zaterdag- en zondagmiddag open van 14.00 tot 17.00 uur in de kerk van Aartswoud aan de Schoolstraat 45, met op 11 augustus een klein stoomevenement. Tevens kan de eeuwenoude toren weer beklommen worden met goed uitzicht over het voormalige stoomgemaal aan de Westfriesedijk bij Aartswoud. De entree is 2 euro per persoon, en kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.

Meer informatie, kijk op www.zomertentoonstellingaartswoud.nl.