Museum Het Regthuys in Abbekerk.
Museum Het Regthuys in Abbekerk. ((Foto: aangeleverd))

Onderrokken in Het Regthuys

ABBEKERK - In de grote vitrine van het Regthuys kunnen bezoekers tot en met 29 september een verzameling onderrokken bewonderen. Uit de collectie zijn de mooiste exemplaren voor de dag gehaald en tentoon gesteld.

De onderrokken waren begin 1800 niet volumineus, maar sluik, in het West-Fries 'sluuf'. Het buikstuk was glad en de achterzijde van de rok iets gerimpeld. Omstreeks 1850 werden de bovenrokken wijder en werd als hulpmiddel een crinoline gebruikt. In zo'n hoepelrok kon een vrouw niet werken en alleen maar mooi zijn. De vrouwen in West-Friesland droegen in die tijd een groot aantal onderrokken. Soms wel vier over elkaar, voor het gewenste resultaat op de heupen en achter sterk gerimpeld. In 1920 werden de bovenrokken korter, dus ook de onderrok. En na 1930 werd er al meer een japon gedragen en ging men over op het dragen van onderjurken.

Buiten deze deelexpositie staan in het museum onder meer wenskaarten, merklappen, schoolspullen en speelgoed. Op de begane grond is de kerker een vaste trekpleister, het Abbekerk 'woif' zit er nog steeds. Verder wordt er aandacht besteed aan koken, de was en gereedschap uit vroegere tijden.
Het museum is geopend op zaterdag en zondag van 13.00 tot 16.00 uur. Groepen op afspraak mogelijk op andere dagen, bel 0229-582490 of 583415. De entree is slechts 1 euro, kinderen half geld.
Kijk voor meer informatie op www.historischabbekerk.nl/link Het Regthuys of Facebook.

Meer berichten