Op 31 januari 1930 reed het stoomtrammetje voor het laatst
Op 31 januari 1930 reed het stoomtrammetje voor het laatst ((Foto: aangeleverd))

Ouderwetse stoomtram herleven

AARTSWOUD - De voormalige stoomtramlijn van Wognum naar Schagen herleven? Dat kan tijdens de zomertentoonstelling Op Stoom, die nog tot en met zondag 25 augustus te zien is in de kerk van Aartswoud. De deuren zijn deze laatste dag vanaf 12.00 uur open.

Middels foto's en teksten wordt de voormalige stoomtramlijn van Wognum naar Schagen, welke vanaf 1898 tot 1930 heeft gereden, met haltes in Opmeer, Hoogwoud, Nieuwe Niedorp, Winkel, Lutjewinkel en Barsingerhorn, uitgebreid naar bovengehaald. Op 31 januari 1930 reed het stoomtrammetje voor het laatst.

Stoomgemaal

Ook te zien is het voormalige stoomgemaal aan de Westfriesedijk, in dezelfde tijd gebouwd als de stoomtramlijn, welke dienst deed tot 1959 en gesloopt is in 1970. Tevens wordt zondag een demonstratie van een stoommachine getoond. De eeuwenoude toren kan dit weekend weer voor het laatst beklommen worden. De klim wordt beloond met een prachtig uitzicht over de omgeving. Waar stond het stoomgemaal? En waar liep de stoomtram?

Speurtocht

De kosten bedragen slechts twee euro per persoon, kinderen tot twaalf jaar mogen gratis naar binnen. Voor de kinderen is tevens een speurtocht uitgezet. De kerk aan de Schoolstraat 45 is zaterdag om 14.00 uur open en aangezien de laatste zondag meestal druk bezocht wordt, is de openingstijd gewijzigd naar zondag om 12.00 uur. Om 17.00 uur wordt de zomertentoonstelling Op Stoom definitief gesloten.

Meer informatie www.zomertentoonstellingaartswoud.nl of kijk op de Facebookpagina.

Meer berichten