Winnaars Pompoen- en Courgettewedstrijd bekend

Marcin Elias kweekte de grootste pompoen.
Marcin Elias kweekte de grootste pompoen. ((Foto: aangeleverd))

BENNINGBROEK - Volkstuin Vereniging Sijbekarspel Benningbroek organiseerde een Pompoen- en Courgettewedstrijd. De bloedstollende ontknoping vond afgelopen zondag plaats.

De leden kregen in maart drie pompoenzaden en drie courgettezaden ontvangen. Iedere deelnemer moest met dezelfde zaden werken. De bedoeling was om in vijf maanden tijd zo'n groot mogelijke pompoen of courgette te kweken. Alles was toegestaan, behalve het gedurende de nachtelijke uren afsnijden van concurrerende kampioenkandidaten. De volkstuinvereniging schafte twee prachtige bokalen aan en zorgde voor een hapje en een drankje tijdens de jurering en prijsuitreiking.

Sommige deelnemers vonden het dermate spannend, dat ze al een week van te voren op en rond het wedstrijdterrein te vinden waren. Afgelopen zondag liep de spanning snel op. De deelnemers parkeerden hun kruiwagens op het daarvoor bedoelde grasveld, waarna Mr. Simon Spil de notariële taak van onpartijdig jurylid op zich nam en met het meetlint uit de naaidoos van zijn vrouw de omvang van de pompoenen en later ook de courgettes begon op te meten.

In het begin ontliepen de pompoenen elkaar niet veel totdat de pompoen van Marcin Elias op de jury tafel werd gedeponeerd. De Poolse tuinder bezweek bijna onder het gewicht van zijn pompoen die een omtrek bleek te hebben van 168 cm, waarmee hij de overige deelnemers ver achter zich liet. Hoe hij het geflikt had, werd tijdens zijn enigszins geëmotioneerde dankwoord niet helemaal duidelijk.

Bij de courgettes was er meer strijd en ging het om centimeters verschil. Uiteindelijk ging de prijs na vier metingen naar Miep Simon, zij zorgde ook voor de heerlijke hapjes. Haar prijswinnende courgette had een omtrek van 126 cm, waar ze een aardig soepje van kon maken.

Na afloop was er nog een gezellig samenzijn. Meer foto's zijn geplaatst op www.moestuin-in-sij-be.nl. Hier is ook meer vinden over de moestuinvereniging.

Meer berichten