Gerwin uit Midwoud beoefent touwtrekken op hoogste niveau

Algemeen
Gerwin (midden):
Gerwin (midden): "Touwtrekken is gewoon topsport, het is echt hard werken." (Foto: aangeleverd)

MIDWOUD - Hij komt net terug uit Ierland waar hij meedeed aan het EK outdoor touwtrekken. En niet zonder resultaat: met het Nederlands team sleepte Gerwin Bijenhof (32) uit Midwoud maar liefst drie gouden plakken in de wacht. Een mooie beloning voor hun inzet. "Veel mensen denken bij touwtrekken misschien aan grote en zware kerels die aan amateursport doen. Dat is écht niet zo, kijk maar naar mij", lacht Gerwin. "Touwtrekken is gewoon topsport, het is echt hard werken. Je moet ontzettend veel discipline hebben om de top te behalen."

Gerwin beoefent de touwtreksport al jaren. Al meerdere keren deed hij mee aan EK's en WK's in onder andere Zwitserland, Zweden, Zuid-Afrika en Polen. "Nederland is altijd goed vertegenwoordigd met sterke teams", benadrukt Gerwin. "In 2013 deden we mee aan de World Games in Colombia, waar we ook het goud behaalden. Ik wil gewoon altijd de beste zijn. Dat geeft een enorme kick." Touwtrekken is Gerwin eigenlijk met de paplepel ingegoten. "Mijn vader deed het vroeger ook. Hij was lid van touwtrekvereniging Vorden in de Achterhoek, waar ik oorspronkelijk vandaan kom. In 2006 vroeg de vereniging of ik ook lid wilde worden. Het leek mij wel wat. Toen is het balletje gaan rollen. Wat de sport zo leuk maakt? Het is een mix van kracht, uithoudingsvermogen en techniek. Die combinatie spreekt me erg aan. Jammer dat bij veel mensen deze mooie sport onbekend is. Ik vind het belangrijk om touwtrekken op de kaart te zetten, zeker in West-Friesland."

Afvallen

Een touwtrekteam bestaat uit acht personen. Dat kan een heren- of damesteam zijn, maar gemixte teams zijn ook mogelijk. "Voor de mannen zijn er vijf klassen: 560, 600, 720, 680 en 640 kilo. De klassen staan voor het maximale gewicht dat het team als geheel mag wegen. Onze trainer wilde mij voor het EK onder andere indelen in de 640-klasse. Daarvoor moest ik twintig kilo afvallen! Dat is niet niks, maar omdat touwtrekken mijn grote passie is, heb ik het er graag voor over." Gerwin traint kei- en keihard. Maar liefst drie keer per week rijdt hij naar Borculo in Gelderland, waar hij lid is van touwtrekvereniging Heure. Drie avonden staat hij daar aan het touw. "Een mooie, sterke verenging met een gemoedelijke sfeer en waar ik me helemaal thuis voel. De touwtreksport concentreert zich voornamelijk in het oosten van het land. In West-Friesland is één touwtrekvereniging in Nibbixwoud. Maar die richt zich alleen op indoor-touwtrekken en traint op matten. In de winter train ik daar overigens wél. De dichtstbijzijnde outdoorvereniging zit in Monnickendam."

Eelt

Natuurlijk zijn er bij het touwtrekken, net als bij andere sporten, spelregels. Zo mogen de touwtrekkers niet gaan zitten en mogen ze het touw niet klemmen. "De scheidsrechter geeft een waarschuwing als een team zich niet aan de regels houdt. Bij drie waarschuwingen verlies je de wedstrijd." Om meer grip te krijgen, smeren de touwtrekkers hun handen in met hars, een kleverige, donkerbruine stroop. "Doe je dat niet, dan branden je handen natuurlijk verschrikkelijk, krijg je blaren of scheurt er vel weg." Om de enkels en de voeten de meeste steun te geven, draagt Gerwin hoge stevige schoenen. "Die zijn nergens te koop, die maak ik zelf", laat hij weten. "Ik gebruik daarvoor schaats- of inline skate-schoenen. De hakken krijgen een metalen plaat om beter in de grasmat te kunnen 'snijden', waardoor je meer grip krijgt. Natuurlijk worden de schoenen voor de wedstrijd altijd gecontroleerd; ze moeten aan bepaalde eisen voldoen." Gerwin benadrukt ten slotte dat touwtrekken een heel veilige sport is. "Blessures komen bijna niet voor." En terwijl hij zijn handen laat zien, zegt hij lachend: "Tja, daar zit flink wat eelt op. Dat is het enige wat je eraan overhoudt."

Wie de touwtreksport een keer uit wil proberen, kan terecht bij Touwtrekvereniging West-Friesland aan de Oosterwijzend 31a in Nibbixwoud. Kijk ook op www.touwtrekken.com, de website van de Nederlandse Touwtrek Bond (NTB). Dit is de overkoepelende organisatie van alle touwtrekverenigingen in Nederland. Ook kinderen - vanaf circa acht jaar - zijn van harte welkom!