Schrijf je in voor de workshop suikertrekken.
Schrijf je in voor de workshop suikertrekken. ((Foto: Lex Salverda))

Chocoladezondag in het Bakkerijmuseum

MEDEMBLIK - De geschiedenis van chocolade gaat lang terug en was tot een kleine tweehonderd jaar geleden altijd een drankje. Bij de oorsprong in Zuid-Amerika werd het als Godendrank beschouwd en het Bakkerijmuseum is er trots op uit die traditie een heel bijzonder object te hebben verworven.

Het is een chocoladekom uit de Maya-cultuur van meer dan 1.100 jaar oud, die werd gebruikt voor rituele consumptie van 'xocolatl', de oorspronkelijke voorloper van de chocoladedrank.

Unieke objecten

Het museum presenteert nog veel meer unieke objecten; in het naastgelegen pand is de pop-up expo over het beroemde Alkmaarse chocolademerk Ringers. Er is het Amerikaans octrooi van Droste, een bijna impressionistisch olieverfschilderij van de iconische Droste verpleegster, een glazen bokaal door Elias Smalhout ter ere van het vooroorlogse jubileum van de 'Algemene Nederlandse Bond van Arbeiders in het Bakkers-Chocolade- en Suikerverwerkingsbedrijf'. Kortom: het museum maakt zijn naam als schatkamer van de bakkerij meer dan waard.

Lekkerste museum van Nederland

Maar er gebeurt veel in het Lekkerste museum van Nederland! Inmiddels traditioneel zijn de demonstraties van de misschien wel grootste chocoladekunstenaar van het land, Peter Wolfsen. Jacco maakt een chocoladeschilderij op dragant, Joke is aan het garneren en uiteraard worden er ook bonbons gemaakt.

Nieuw is dat alle bezoekers, dus niet alleen de kinderen, zelf ook iets mogen doen. Eigen cornetje vouwen, waarmee met chocolade gegarneerd wordt. Zo kan een kind bijvoorbeeld een eigen chocoladeletter maken. Of iets anders creatiefs…Veel redenen om de chocoladezondag te bezoeken.

Kom zondag 22 september tussen 11.00 en 17.00 uur creëren, leren, bewonderen en smullen in het Bakkerijmuseum, Nieuwstraat 8 in Medemblik, tel. 0227-545014. Iedereen is van harte welkom van 11.00 tot 17.00 uur.

Veel te beleven

In het Bakkerijmuseum worden allerlei workshops gehouden. Ooit gehoord van suikertrekken? Maak daarmee kennis en maak ook lekkere lollies op 5 oktober van 10.00 tot 13.00 uur. Of deze dan... Cacao schilderen op 2 november van 10.00 tot 13.00 uur. Leren brood bakken? kom dan naar de workshop lekker brood bakken op 9 november van 14.00 tot 17.00 uur. Maar dat is natuurlijk nog niet alles. In de herfstvakantie van 12 tot en met 27 oktober is ook van alles te beleven. Breng gezellig een bezoek aan het Bakkerijmuseum, dat kan tot en met zondag 5 januari 2020 van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Bakkerijmuseum

Met zo'n 50.000 bezoekers per jaar is het museum uitgegroeid tot één van de middelgrote musea van Nederland. Het heeft in 2000 de officiële Museumregistratie gekregen. Oprichters Theo en Ans Spil uit Medemblik, zetten zich al jaren in voor het in stand houden en de groei van het museum. Maar ook dankzij de bijna honderd vrijwilligers die het initiatief al jaren een warm hart toedragen is het museum een groot succes.

Meer informatie, zie www.deoudebakkerij.nl.

Meer berichten