James Watt in het Stoommachinemuseum in Medemblik
James Watt in het Stoommachinemuseum in Medemblik ((Foto: aangeleverd))

Stoomlab tijdens Weekend van de Wetenschap

MEDEMBLIK - Bedrijven, universiteiten, ziekenhuizen en musea openen zaterdag 5 en zondag 6 oktober de deuren tijdens het 'Weekend van de Wetenschap' om bezoekers kennis te laten maken met live wetenschap en technologie. Het Stoommachinemuseum in Medemblik doet ook mee aan dit landelijk evenement, want waar kan men nu beter ontdekken wat stoom, druk of vacuüm is!

Ben je nieuwsgierig naar de krachten van de natuur en een uitvinder in de dop? Kom dan dit weekend naar het museum en ontdek hoe je luchtdruk kunt aantonen met een glas en een kartonnetje. Leer van onze 'museumprofessor' wat een barometer aangeeft als de luchtdruk hoger wordt en wat het verband is tussen volume en druk aan de hand van een fietspomp. Wat is het condenseren van stoom? Met behulp van een soeplepel gevuld met koud water laten we je het zien. Een snelkookpan met manometer en thermometer, te vergelijken met een stoomketel in het klein, demonstreert het verband tussen temperatuur en druk. Het klinkt ingewikkeld, maar je hoeft echt geen bolleboos te zijn om het te begrijpen. Onze 'museumprofessor' zal op beide dagen in het museumstoomtheater om 12, 13, 14 en 15 uur allerlei proefjes en experimenten demonstreren, waarbij je kunt assisteren. En als je iets niet helemaal begrijpt en de stoom uit je oren springt, vraag dan gerust hoe het zit.

James Watt

Zondag 6 oktober dwaalt de geest van James Watt door het museum, hij vertelt je graag over zijn interessante leven. Deze Schotse ingenieur ontdekte 250 jaar geleden dat als hij een condensor aan de stoommachine verbond, die drie keer zuiniger en efficiënter werd. De stoommachine, voor die tijd een hoogstandje van techniek, luidde het begin van de Industriële Revolutie in. Ook heden ten dage wordt stoom nog steeds gebruikt voor de energieopwekking.

'Theatervoorstelling 'Onder druk': Op een speelse manier maak je kennis met de hoofdrolspelers uit de stoomrevolutie en ontdek je wat de uitvinding van de stoommachine betekende. De voorstelling wordt zondag in het museum om 13.00 en 14.30 uur gespeeld en is gratis voor museumbezoekers.

Nederlands Stoommachinemuseum, Oosterdijk 4 in Medemblik, tel: 0227-544732. Meer informatie, kijk op www.stoommachinemuseum.nl.

Meer berichten