Een spectaculaire foto van Duco.
Een spectaculaire foto van Duco. ((Foto: Duco de Vries))

Portretfotograaf Duco de Vries exposeert in binnenstad

MEDEMBLIK - Duco de Vries exposeert met zijn portretfoto's van bekende, en soms minder bekende, personen in de binnenstad van Medemblik. De officiële opening werd zondag 29 september gehouden in café Brakeboer. Voor wie belangstelling heeft voor de prachtige portretten, waar natuurlijk altijd een verhaal achter schuilt, is tot en met eind november hartelijk welkom in het centrum van het historische stadje Medemblik.

Duco interesseerde zich al op jonge leeftijd voor de fotografie, maar begon zijn kunstzinnige carrière als kunstschilder. Hij volgde de docentenopleiding kunstgeschiedenis en schilderen aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. In het vierde jaar van zijn studie kreeg hij de geweldige kans om te studeren aan de State University of New York, door middel van een beurs. Door de ervaringen die hij opdeed in New York besloot hij om serieus verder te gaan met fotograferen. In Nederland rondde hij de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten af en ging vervolgens door met een studie Fotografie aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Duco de Vries geeft vanaf 1997 les aan de Fotoacademie in Amsterdam.

Expositie

Voor zijn eindexamenopdracht in 1995 richtte hij zich op portretfotografie. Portretfotografie is zijn liefde gebleven. Dat is te zien aan de prachtige foto's die staan afgebeeld in de diverse etalages van de middenstand in Medemblik. "Ook in Naarden is één keer in het jaar zo'n fotofestival / openluchttentoonstelling. Dat geeft een binnenstad 'high class', veel bezoekers en uiteraard profiteert de middenstand ook van de vele bezoekers die de expositie aantrekt", zegt Duco.

Meegaand

De portretten van onder meer wereldkampioen inline-skater Jordy van Workum is te bezichtigen, maar ook caféhouder Jack Brakeboer, meesterpianist Ramon van Engelenhoven en talentvolle schaatser Irene Schoutsen. Bedrijven instellingen of particulieren konden een portret, of meerdere, adopteren. Veel middenstanders waren meegaand en hebben hun keuze in de etalage staan. "Voor mij gaat dit project niet alleen over mijn foto's", legt Duco uit, "maar ik ben ook minstens zo benieuwd waarom deze ondernemers die specifieke foto prefereren. Ze kozen hun favoriete afbeelding uit een archief dat ik had samengesteld. Maar wie een wandeling maakt door de binnenstad van Medemblik zou eens binnen kunnen lopen om die vraag te stellen."

Subsidie

Om zo'n nieuw idee op de kaart te zetten is een uitdaging. "Peter Commandeur, dit is namelijk zijn initiatief, legde het voor aan diverse partijen. De middenstand zag het belang ervan in en reageerde enthousiast. Door adoptie, door bijvoorbeeld de schoenmaker, drogist en kapper, hangen er nu zo'n zestig portretten in de binnenstad en vormen een openluchttentoonstelling. Ook hebben we van de gemeente Medemblik subsidie gekregen. Dit alles resulteert in een prachtig visitekaartje van deze historische stad."

Toekomst

Wat deze expositie voor de kunstenaar betekent in de toekomst, is pas te merken over een langere periode. "Maar dat vind ik eigenlijk niet zo belangrijk", vertelt Duco. "De expositie realiseren kostte veel tijd, maar voor mij is het weer een aanleiding met met mensen te praten. Hoe breng ik mijn filosofie over hoe ik mensen zie en hoe komt dan een foto tot stand? Dat is nu juist het mooie, want niets staat namelijk vast."

Meer weten over Duco de Vries, kijk eens op www.ducodevries.nl of Facebook.

Meer berichten