Peter Buscher, Carel van Poppel en wethouder Harry Nederpelt.
Peter Buscher, Carel van Poppel en wethouder Harry Nederpelt. ((Foto: gemeente Medemblik))

Spreekuur duurzaam wonen

REGIO - Als Carel van Poppel het dorpshuis van Andijk binnenstapt, is dat een heuglijk moment. Met zijn komst gaat officieel het eerste 'spreekuur energiezuinig en aardgasvrij wonen' van gemeente Medemblik van start. Van Poppel: "Ons huis is al aardig geïsoleerd, maar ik denk dat het nog beter kan."

Gemeente Medemblik heeft dit spreekuur in het leven geroepen om bewoners te helpen met het verduurzamen van hun woning. Zij kunnen hiervoor gebruikmaken van de deskundigheid van de onafhankelijke adviseurs van het Duurzaam Bouwloket.

Daarom meldde Carel zich aan. Het energieverbruik van de Andijker en zijn vrouw is al vrij laag in hun woning uit 1997. Maar mogelijk kan hij het nog verder omlaag krijgen met behulp van extra isolatiemaatregelen. En hoe zit het met een warmtepomp? Hoeveel zonnepanelen, bovenop de twaalf die er nu op zijn dak liggen, heeft hij nodig voor de aandrijving daarvan?

Peter Buscher van het Duurzaam Bouwloket geeft uitvoerig antwoord en maakt diverse berekeningen op papier. Intussen is wethouder Harry Nederpelt van gemeente Medemblik gearriveerd om Carel als eerste gebruiker van het spreekuur in het zonnetje te zetten. Het geeft aan hoe belangrijk de wethouder dit initiatief vindt: "Wij zijn als gemeente ambitieus op het punt van de energietransitie en ondersteunen met deze service graag bewoners die met ons het verschil willen maken."

Andere bewoners met duurzaamheidsvragen druppelen binnen in het dorpshuis. Carel weet wat hij wil weten. Als hij opstaat, wijst hij op de kladjes die Peter Buscher heeft gemaakt: "Mag ik die meenemen?"

Het spreekuur energiezuinig en aardgasvrij wonen vindt 14 november plaats in Café Stam, Raadhuisstraat in Wognum, op 9 januari in De Schoof, Kerkelaantje in Wervershoof, op 13 februari in dorpshuis De Nieuwe Haven, Burg. Kromplein in Abbekerk, op 12 maart in De Dres, Lange Dres in Nibbixwoud en 9 april in het Sint Pieter, Ridderstaat in Medemblik. Alle spreekuren worden van 16.30 tot 19.30 uur gehouden. Graag vooraf aanmelden bij het Duurzaam Bouwloket, tel. 072-7433956 of info@duurzaambouwloket.nl).

Meer berichten