De vrijwilligers Medemblik 2019, samen met wethouder Joset Fit (l) van de gemeente Medemblik.
De vrijwilligers Medemblik 2019, samen met wethouder Joset Fit (l) van de gemeente Medemblik. ((Foto: Theo Annes))

Winnaars krijgen Vrijwilligersprijs Medemblik 2019 in Stoommachinemuseum

MEDEMBLIK - De winnaars van de Vrijwilligersprijs Medemblik werden vrijdag 17 november bekend gemaakt in het Stoommachinemuseum. Ruim 10.000 mensen brachten hun stem uit op de genomineerden. Voor het oog van ruim tachtig genodigden werden de drie winnaars van de Vrijwilligersprijs Medemblik 2019 door de jury bekend gemaakt: Twan van Neijenhof (Jonge Vrijwilliger), Tom en Alinda Kramer-Oppenhuis (Vrijwilliger) en JoMeGiNi (Vrijwilligersorganisatie).

Wethouder Joset Fit heette de genomineerden en hun gasten welkom. "Wat zijn jullie toppers, genomineerden! Jullie staan symbool voor vele andere vrijwilligers die ook zo actief zijn en die het verschil maken. Jullie energie en liefde voor de medemens mogen wij nooit voor lief nemen. Jullie werk is heel bijzonder en dankzij jullie is Medemblik nog een beetje mooier. Ik zie het als een voorrecht jullie vanavond te mogen bedanken en in het zonnetje te zetten. Namens de gemeente Medemblik, maar vooral namens al die mensen waar jullie het voor doen. Bedankt voor jullie inzet!"

Met een brede glimlach namen de prijswinnaars de Vrijwilligersprijs Medemblik in ontvangst; niet alleen de eervolle benoeming, maar ook een aantal prachtige prijzen van de sponsoren van de Vrijwilligersprijs Medemblik 2019. Een nek-aan-nek race was het voor Jonge Vrijwilliger Twan Neijenhof die met 39,3 % won. Twan doet vrijwilligerswerk voor verschillende organisaties, zoals voor jeugdvereniging JoMeGiNi. Hij organiseert elke week groepsavonden voor de jeugd (6-13 jaar) in Nibbixwoud. Ook zet hij zich in voor activiteiten als Sint Maarten, Sinterklaas en Kerstmis en regelt hij de verhuur van materialen.

Met maar liefst 49,28% van de stemmen wonnen Tom en Alinda Kramer-Oppenhuis de categorie Vrijwilliger 2109. Tom en Alinda zijn al bijna 11 jaar pleegouders bij Pleegzorg Parlan. Bij hen wonen twee kinderen en naast deze zorg en opvoeding bieden ze crisisopvang voor kortere perioden. Daarnaast zijn ze ook crisis pool pleegouders. Dan zijn ze enkele weken per jaar ook beschikbaar voor directe crisis plaatsingen.

De meeste stemmen in de categorie Vrijwilligersorganisatie 2019, met 41,69% van de stemmen, kreeg JoGeMiNi. JoMeGiNi organiseert groepsavonden en diverse evenementen voor kinderen van 6 tot 12 jaar. De invulling van de avonden wordt in samenspraak met de kinderen bedacht door de leiding. JoMeGiNi is een zelfstandige organisatie die wordt geleid door 35 jongeren tussen de 18 en 27 jaar. De kracht van de organisatie zijn de enthousiaste vrijwilligers die zich hard, enthousiast en met veel eigen tijd inzetten voor de zo'n 170 leden.

Na de prijsuitreiking liepen alle genodigden van de entreeruimte van het museum naar het Stoommachinemuseum voor het diner waar iedereen verrast werd door het prachtig aangeklede Stoommachinemuseum. Mooi gedekte tafels, kaarsen en olielampen en licht fluitende stoommachines die zorgden voor een complete warme en feestelijke sfeer.

Meer berichten