Door aangepast eetpatroon van medicijnen diabetes type 2 af

Algemeen
Jan Piet de Boer voelt zich stukken beter nu hij zijn etenspatroon heeft aangepast.
Jan Piet de Boer voelt zich stukken beter nu hij zijn etenspatroon heeft aangepast. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

ABBEKERK - Jan Piet de Boer (70) heeft zijn hele leven hard gewerkt. Eigenlijk is het nog steeds een man die altijd in de weer is. "En dat ben ik van plan om te blijven doen, maar diabetes type 2 gooide roet in het eten. Maar door een aangepast etenspatroon ben ik binnen enkele weken van mijn medicijnen af en voel ik mij stukken beter."

De Abbekerker ging in 2012 naar zijn huisarts, want hij voelde zich niet goed. "Tijdens mijn driemaandelijkse controle gaf ik dat aan en ik werd voor een bloedonderzoek naar het ziekenhuis gestuurd. De uitslag: diabetes type 2. De specialist schreef mij Metformine voor, vijf keer daags, en één keer per dag Cliclacide. Die medicijnen slikte ik zeven jaar lang, maar ik werd alsmaar beroerder."

Bijverschijnselen

Jan Piet kreeg last van bijverschijnselen van de medicatie. "Ik kreeg last van chronische vermoeidheid en wilde mijn bed niet meer uit. Ik probeerde van alles om ervan af te komen. Op internet staat heel veel, maar over dit onderwerp kwam ik vast te zitten. Een vriend van mij, uit het dorp, is ook bevriend met oud dorpsgenoot Wijnand Overeem. Hij tipte mij over de Facebookpagina van Wijnand en dat bezoekje veranderde mijn leven."

Diagnose diabetes

Wijnand had al ruim veertig jaar ervaring met diabetes type 1 en ging door de medicatie kapot. Hij onderging in 2014 een nier/pancreas transplantatie en verdiepte zich daarna in de materie diabetes type 2, omdat er elke dag 180 diabetes diagnoses bijkomen. Hij pakte zijn eetpatroon aan. "Koolhydraten hebben een belangrijke functie in je lichaam. Ze voorzien je van energie. De koolhydraten die men consumeert door voedsel worden omgezet in glucose of glycogeen. De glycogeenvooraad in je lichaam zit in je spieren en lever en wordt ook wel de koolhydraatreserve genoemd. Als je zware benen hebt, is een uitgeputte koolhydraatvoorraad vaak de oorzaak."

Diverse soorten

Sommige mensen geloven dat alle koolhydraten slecht zijn en dat ze er dik van worden. "Niets is minder waar. Er zijn verschillende soorten koolhydraten: enkelvoudige en complexe. De enkelvoudige worden vaak suikers genoemd, terwijl alle koolhydraten in feite suikers zijn."

Koolhydraten zijn nodig

"Koolhydraten zijn helemaal niet slecht voor je", zegt Wijnand. "Je hebt ze nodig om te leven. Alle organen en spieren in je lichaam hebben ze nodig om te functioneren. Ook je hersenen leven op glucose. Het is dus niet verstandig om de toevoer te stoppen. Het probleem is echter dat sommige mensen te veel snelle koolhydraten nuttigen, die hun bloedsuikerspiegel voor een kort moment verhogen (laat pieken) en dan een dip kent. In die dip gaan mensen sneller opnieuw eten. Vroeger dacht men dat diabetes type 2 alleen voorkomt bij mensen die te dik zijn door veel snelle suikers te eten. Dit is echter niet waar. Ook slanke mensen krijgen diabetes type 2. Vaak gaat het om meerdere factoren, zoals tekort slaap en spanningen. Ook bepaalde medicatie kan diabetes veroorzaken, denk bijvoorbeeld aan prednison. Een hoge dosering kan een waarde van 25 geven, waarop men direct overgaat op insuline spuiten. Een arts blijft dat protocol volgen, waardoor een patiënt steeds meer medicijnen nodig heeft, omdat er niet naar de trigger is gekeken. De langzame koolhydraten geven niet direct een nieuw hongergevoel."

Meer weten? Kijk op Facebook: diabetesproof of diabetes type 2.

Medicatievrij

Jan Piet let, op advies van Wijnand, op zijn eetpatroon. "Ik ben na veertien dagen medicijnvrij en voel mij stukken beter. Vorige week testte de huisarts mijn suiker. Mijn waardes waren gezakt, ook mijn lange termijnwaarde: Hba1c. Die lag maar liefst 10 punten lager dan de vorige keer. Ik ben dus op de goede weg, maar volgens haar moest ik volgens de protocollen weer twee pillen slikken. Dacht het niet, zei ik tegen haar. Maar dan krijg je complicaties, zei ze, hoe los je dat op? Nou, zei ik, dat is niet zo moeilijk. Gewoon mijn leefstijl veranderen. Ik zie je in februari wel weer."

Zelf meten

Om van de medicatie af te komen moet men de regie in eigen hand nemen; zelf gaan meten. Wijnand: "Belangrijk is zorgen dat je jouw stress kwijtraakt, meer beweegt en beter eet: dus geen pakjes, zakjes of flesjes, maar puur en vers.