Ondergrondse vuilcontainers moeten vuilrondes op terreinen Recreatieschap verminderen

Algemeen
Diverse uit het oog springende vuilbakken worden in recreatieschap gebieden geplaatst.
Diverse uit het oog springende vuilbakken worden in recreatieschap gebieden geplaatst. (Foto aangeleverd)

REGIO - Zwerfvuil en afval zijn een grote ergernis. Het Recreatieschap Westfriesland haalt jaarlijks vele duizenden kilo's vuil en zwerfafval van de terreinen. Vooral in de zomerperiode rijdt het Recreatieschap dagelijks een ronde om de afvalbakken te legen. Dit kan efficiënter: flinke ondergrondse afvalcontainers in het Streekbos, op de Leijen en Vooroever Vlietsingel moeten het aantal vuilrondes en ritjes over de terreinen aanzienlijk verminderen.

Maar er zijn meer voordelen. Het opvallende blauwe uiterlijk van het bovengrondse deel springt in het oog waardoor het zoeken naar een vuilbak niet nodig is. En door de grote capaciteit zijn volle vuilbakken verleden tijd. Daarnaast zijn de ondergrondse containers onbereikbaar voor ongedierte als ratten en muizen, zijn ze minder vandalismegevoelig en kunnen ze niet in de brand vliegen. Ook het gebruik van plastic zakken zal aanzienlijk verminderen. Door deze efficiëntieslag kan het Recreatieschap meer tijd steken in andere beheertaken en draagt het bij aan het milieu en de gezondheid.

Vreeker BV heeft de vuilcontainers geplaatst op de drie drukst bezochte terreinen van het Recreatieschap en zal de lediging met speciale apparatuur uitvoeren. Als deze manier van vuil inzamelen een succes is zullen deze bakken ook op andere terreinen verschijnen. Zoals de Vooroever Koopmanspolder, waar wordt gewerkt aan een herinrichting van het terrein.

Deze kwaliteitsimpuls vuilverwerking is een project uit het Natuur- en Recreatieplan Westfriesland.

Zoeken naar een vuilbak is niet nodig, met deze opvallende blauwe kleur.