Karin Huisman, Jolanda Mol en Dionne Dekker (v.l.n.r.) in restaurant de Oude Dame in De Wilgenhof. Op de achtergrond is de fitnessochtend in volle gang.
Karin Huisman, Jolanda Mol en Dionne Dekker (v.l.n.r.) in restaurant de Oude Dame in De Wilgenhof. Op de achtergrond is de fitnessochtend in volle gang. ((Foto: vincentdevriesfoto.nl))

De Wilgenhof zorgt voor verbinding tussen mensen

WERVERSHOOF - Zorgcentrum De Wilgenhof en Rodi Media - uitgever van deze krant - waren afgelopen november aanwezig bij de Westfriese Beursvloer in Schouwburg Het Park. Daar maakten zij een mooie match: in ruil voor een rondleiding door het kleinschalige zorgcentrum in Wervershoof zou West-Friesland op Zondag een artikel publiceren over De Wilgenhof. Verbinding staat bij de Westfriese Beursvloer centraal en laat dat nou ook hét toverwoord zijn bij De Wilgenhof. "Of het nu gaat om mensen die in de buurt van ons zorgcentrum wonen, familieleden van cliënten of het maandelijkse bezoek van de kleuters; wij zorgen altijd voor verbinding tussen mensen", vertelt welzijnscoach Karin Huisman enthousiast.

24 cliënten met geheugenproblemen - verdeeld over drie woongroepen - krijgen in een warm thuis 24-uurs zorg van De Wilgenhof, een locatie van Wilgaerden. Deze zorg wordt aangepast aan de wensen van de cliënt. "Wij kijken vooral naar wat cliënten nog zelf kunnen. Er wordt bijvoorbeeld samen gekookt en ook de huishoudelijke taken doen we samen met de cliënt. Elke woongroep wordt ondersteund door professioneel personeel. Daarnaast kunnen we rekenen op maar liefst 65 vrijwilligers die zich op allerlei manieren actief voor onze cliënten inzetten. Denk aan een wandelingetje maken, een rondje fietsen met de duofiets, samen zingen, zwemmen, kaarten of voorlezen. Allemaal dingen die belangrijk zijn voor kwaliteit van leven. Datgene waar een cliënt behoefte aan heeft, proberen wij voor elkaar te krijgen. We kijken niet naar wat niet mogelijk is, maar juist naar wat wél mogelijk is", benadrukt Karin. "Onze bewoners kunnen ook meedoen met de activiteiten die de Oude Dame aanbiedt (het restaurant in De Wilgenhof), zoals een korte kerkviering, een handwerkmiddag, een koffieochtend of de Tovertafel, die speciaal gemaakt is voor mensen met geheugenproblemen. Eén keer per maand komen de kleuters van basisschool de Schelp gezellig langs. Dat contact tussen de cliënten en de kinderen is ontzettend leuk om te zien!"

Samen

Ook in restaurant de Oude Dame staat verbinding centraal. "Hier worden diverse activiteiten aangeboden waarbij 'mensen van buitenaf' ook welkom zijn. Elke vierde woensdag van de maand is er bijvoorbeeld bingo, één keer per maand een lunch, twee keer per maand een buffetavond, eens per maand een muziekmiddag en om de week een gezellige koffieochtend. Die mix van onze eigen bewoners én de mensen van buiten - die nog zelfstandig wonen - zorgt weer voor een mooie verbinding. En we zien dat het werkt. Mensen gaan in gesprek met elkaar, delen lief en leed. Dat geldt ook voor de fitness, elke dinsdagochtend in het restaurant. Geweldig om dat sámen te doen. We vinden het heel belangrijk dat onze cliënten 'onder de mensen' zijn en dat proberen we te stimuleren." De Wilgenhof legt ook een verbinding met de familieleden van de cliënten. "Regelmatig organiseren we een gezellige activiteit waarbij elke cliënt een familielid mag meenemen. Laatst hadden we bijvoorbeeld een stamppottenavond met een quiz. Iedereen vond het fantastisch! En weet je wat ook zo mooi is? Een aantal van onze vrijwilligers zijn familieleden van inmiddels overleden cliënten. Ondanks dat hier dus geen familie meer woont, zijn zij bij De Wilgenhof 'blijven hangen'. Geweldig toch?"

Thuisbegeleiding

De Wilgenhof gaat vanaf nu ook thuisbegeleiding inzetten. Jolanda Mol en Dionne Dekker zijn twee van de medewerkers die persoonlijke begeleiding en praktische ondersteuning bij mensen thuis gaan bieden. "De thuisbegeleiding is erop gericht om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen", vertelt Jolanda. "Wij helpen deze mensen om weer grip te krijgen op hun leven. De hulp die wij bieden is heel divers. We kunnen bijvoorbeeld met iemand meegaan naar het ziekenhuis, samen boodschappen doen of samen koken." Thuisbegeleiding valt onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Wie graag gebruik wil maken van de thuisbegeleiding van De Wilgenhof, kan dit aanvragen via het WMO-loket van de gemeente. "Mensen die meer informatie willen, kunnen altijd even binnenlopen bij De Wilgenhof", besluit Jolanda. "Vroeger liepen mensen misschien niet zo gauw bij ons binnen, maar die tijd is voorbij. Bezoekers zijn bij ons altijd welkom!"

De Wilgenhof is te vinden aan De Wilskracht 26 in Wervershoof. Telefoon: 0228-310700. Meer informatie: www.wilgaerden.nl.

Meer berichten