Je eigen vrijer versieren.
Je eigen vrijer versieren. ((Foto: aangeleverd))

Vrijer versieren op Valentijnsdag in Bakkerijmuseum

MEDEMBLIK - 'Je eigen vrijer versieren'; ongetwijfeld leidt deze tekst al tot gegiechel en wellicht een stoere opmerking van vader, maar toch is er niks dubbelzinnigs aan.

Vroeger was een Vrijer in het West-Fries een versierde speculaaspop waarmee verkering werd gevraagd. Er waren ook Vrijsters, want zowel jongens als meisjes konden verkering vragen. Het gebruik van het versieren van een vrijer vond traditioneel plaats op de avond voor Sinterklaas of tijdens de kermis, voorafgaand aan het eerste deuntje. Vroeger werd een jongen of meisje dus versiert via een bezoek aan de bakker. Dat is toch veel romantischer dan zoals het tegenwoordig gaat, per App-je.

Traditie

Het Bakkerijmuseum pakt deze traditie van de versierde koek, speciaal weer op voor Valentijnsdag. Op 14 februari worden Vrijers gemaakt, die bezoekers voor een kleine bijdrage zelf versieren. Maar zij kunnen ze ook laten garneren met een gewenste tekst, voor dezelfde kleine bijdrage. Alles ter ondersteuning van de toekomstplannen van het Bakkerijmuseum. En misschien wordt het versieren van koek wel net zo traditioneel als in Duitsland, waar nu nog de versierde Lebkuchen in de kerstboom worden gehangen. Alleen hier dan niet met Kerstmis, Sinterklaas of kermis, maar tijdens de liefdesdag: Valentijndag.

Het Bakkerijmuseum is open voor de Vrijer/Valentijns-actie van 11.00 tot 17.00. Iedereen is van harte welkom om op deze ludieke manier het museum te steunen en misschien bloeit er wel iets heel moois uit op...

Meer berichten