De stoker helpen in het Stoommachinemuseum.
De stoker helpen in het Stoommachinemuseum. ((Foto: aangeleverd))

Voorjaarsvakantieactiviteiten bij Stoommachinemuseum

MEDEMBLIK - Tijdens de voorjaarsvakantie tot en met 1 maart is het stoommachinemuseum alle dagen onder stoom en vinden leuke activiteiten voor iedereen plaats.

Beleef de wereld van stoom bij de Expositie 'Nederland op Stoom!'. Kom langs om een tinnen figuurtje te gieten of een springtouw te slaan, neem een kijkje bij de smid en bezoek de interessante lezing over het voormalig molencomplex aan de Oosterdijk.

Touwslager Herman Evers laat 21 februari zien hoe hij zeemansknopen maakt en touw slaat. Daarna mogen bezoekers zelf aan de slag.

Rob Bes legt zaterdag 22 en 29 februari door middel van proefjes en experimenten uit wat stoom nu precies is. Men hoeft geen bolleboos te zijn om het te begrijpen. Met miniatuurstoommachines kan iedereen zelf ontdekken wat stoomkracht doet. Nieuwsgierig geworden? Breng dan een bezoek aan het stoomlab. Vanaf 12.00 tot 16.00 uur worden de proefjes op het hele uur gedemonstreerd.

Tijdens een opgraving afgelopen zomer, werden de restanten blootgelegd van één van de molens die achter het gemaal stond. In een boeiende presentatie geeft Bart ter Steege, senior archeoloog bij de gemeente Hoorn, uitleg over de opgraving en het molencomplex dat te vergelijken viel met Kinderdijk in Zuid-Holland. Een geldig museumentreebewijs geeft gratis toegang tot de lezing. De lezing begint 1 maart om 14.00 uur.

Meer informatie: www.stoommachinemuseum.nl.

Meer berichten