Coronavirus vastgesteld in regio

Algemeen
Door het Coronavirus zitten veel mensen thuis. Steek een hand uit aan degenen die hun huis niet kunnen verlaten.
Door het Coronavirus zitten veel mensen thuis. Steek een hand uit aan degenen die hun huis niet kunnen verlaten. (Foto: Pexels.com)

REGIO - Iedereen heeft ermee te maken: het coronavirus. Uw redacteur van deze combikrant werkt thuis en komt alleen buiten voor boodschappen en haar hondjes uit te laten. "Niet omdat ik bang ben om ziek te worden, maar om het niet door te geven aan anderen. Ik ben niet ziek, tenminste heb geen klachten, maar ik dacht een aantal dagen geleden nog dat als ik geen klachten heb, het virus ook niet kan doorgeven. Nu is het zo, dat als iemand geen klachten heeft, het evengoed kan doorgeven aan anderen door hoesten en niezen. Dus ik blijf keurig thuis en ga er alleen uit als het nodig is. Hopelijk doen andere mensen dat ook."

In de gemeenten Koggenland en Medemblik zijn nu vier mensen per gemeente vastgesteld met het coronavirus. In de gemeente Opmeer nog geen een. U zult misschien nu denken: 'Och, dat is miniem, waar maken we ons druk over'. Wel doen! Houd rekening met elkaar en voorkom meer besmettingen. De praktijk in Italië laat het zien! Ook worden niet alle zieken getest. Het kan dus heel goed zijn, dat er buiten de vastgestelde patiënten een aantal mensen in onze regio besmet en ziek zijn."

Niet naar school of sporten

Femke Blom (16) uit Opperdoes, leerling op Wiringherlant in Wieringerwerf reageert op alle ophef in haar omgeving: "Alle maatregelen omtrent het coronavirus, ik vind het maar niets. Het is nodig, begrijp mij niet verkeerd, maar van de ene op de andere dag te horen krijgen dat je niet meer kan sporten, is toch wel een omschakeling. Een paar dagen later werd ik mij ervan bewust dat ik mijn vrienden de komende weken niet meer zie, de scholen gingen dicht. Mijn grootste zorg, nadat al deze maatregelen bekend waren, was toch wel: hoe gaat dit nu met school verder?, want een achterstand van drie weken zit niemand op te wachten. Gelukkig kwam mijn school in de twee opvolgende dagen met wat oplossingen: we krijgen eigenlijk al het werk dat we normaal op school moeten doen thuis, zodat er geen achterstand opgebouwd wordt of dat deze in elk geval zo klein mogelijk blijft. Deze manier van werken vergt wel wat discipline, want ja, afleidingen zijn er genoeg. Gelukkig zijn er mogelijkheden genoeg om vragen te stellen aan de docenten, om op die manier alsnog alle lesstof volledig te begrijpen. Het missen van vrienden en mijn volleybal is dan niet de grootste zorg in deze hele crisis, maar waar ik mijn vrienden op school had om de dag mee door te komen, zitten die nu ook allemaal thuis aan het vele schoolwerk dat opgegeven is. Het is wel jammer dat ik mijn vrienden nu niet echt spreek, maar gelukkig hebben we nog onze telefoon waarmee we contact met elkaar houden. Het sporten daarentegen is in teamverband niet meer mogelijk, maar dat betekent natuurlijk niet dat ik niet kan bewegen. Een rondje hardlopen of wat oefeningen thuis zijn nog steeds toegestaan. Natuurlijk mis ik mijn team van de Boemel en de trainingen wel, maar dat is nu wel het laatste waar ik mij zorgen om maak."

Sociale leven op slot

Wiebo Beenen, Opbouwwerker in de gemeente Opmeer is alleen aan de slag in zijn kantoor: "Het werk verandert mee in het sociale leven dat op slot zit. Het belangrijkste is dat we deze periode gezond en gecontroleerd doorkomen. Dat veel wensen van de wensboom Opmeer, Palmpop, Tour de Fris, Tour de Heroes, Tour de Classique, vrijmarkt Opmeer, boekenmarkt Opmeer en Uitdaging Opmeer niet doorgaan, is wel vervelend, maar niet meer dan dat. Daar komen we wel weer overheen, langzaam kijkende naar de talrijke projecten in juni, juli en augustus, dat is de klus van de komende weken. Verder richten we ons op het maken van jaarverslagen, werven van fondsen, telefonische overleg, kleine (beeld)bijeenkomsten. Daarbij staan we nieuwe (hulp)initiatieven bij, met het leveren van (aparte) kantoorruimte en veilige ondersteuning, zoals het rondbrengen van flyers door deelnemers van de Award Opmeer. Daarbij zijn de wijksteunpunten belangrijk in het aanbieden van steun, daar kunnen ouderen naartoe bellen: Lindehof Hoogwoud, tel. 0226-359123, Schakel Spanbroek, tel. 06-41302970, bel Nelleke, tel 06-14663292 of stuur een e-mail naar gemopmeerhelptelkaar@gmail.com. Laten we ons richten op de belangrijke zaken: afstand houden, zoveel mogelijk binnenblijven en verder veilig hulp bieden als er vragen komen en... rustig afwachten."

Inloophuis Medemblik

Tom van der Wal van inloophuis Medemblik treft ook maatregelen: "Dat ook het inloophuis haar deuren moest sluiten door de coronavirus, was te verwachten. Voor veel van onze gasten een grote teleurstelling, Juist nu alles zo onzeker is. Toch laten wij hen niet in de steek. We startten een gesloten Facebookgroep, waar onze gasten en vrijwilligers alles delen. Daarnaast heeft het inloophuis, samen met Stichting Dalisay Recovery een videochatservice, waardoor wij tot honderd personen tegelijk met elkaar kunnen chatten. De koffie moeten de gasten dit keer zelf regelen. Wie geen uitnodiging heeft gehad? Stuur een e-mail naar info@inloophuismedemblik.nl. Aanmelden kan ook via www.bit.ly/2Wu93hv. Bekende mensen worden door ons goedgekeurd. We helpen onze gasten daar op weg met informatie, tips en ontspanning. Het voelt goed om elkaar bij te praten. Ook zijn we telefonisch bereikbaar. Kijk op www.inloophuismedemblik.nl. Met andere woorden: wij zitten niet stil!"

Hard werken aan programmering

"Het jongerencentrum werd 12 maart met de coronacrisis geconfronteerd", legt Derk Boven van Everland in Wognum uit. "Het werd ons duidelijk dat onze jaarlijkse NLdoet actie helaas niet door kon gaan. Na de toespraak op televisie die dag en de nieuwe maatregelen was al snel besloten ons metal feest Death Valley van 21 maart te verplaatsen. Nadat we te horen kregen dat de horeca, eet- en drinkgelegenheden dicht moesten op zondag 15 maart, sloten wij, net als vele andere bedrijven, onze deuren. Vooralsnog heeft dit voor ons nog geen grote gevolgen omdat wij met vrijwilligers werken. Wel vinden wij het allemaal heel jammer dat wij niet meer open zijn voor de jongeren in de omgeving, om ze een leuke plek te bieden. Wij hopen dat de maatregelen snel veranderen en uiteraard ook de hele coronacrisis snel stopt. Zodra we groen licht krijgen om weer open te mogen, laten we dit weten via onze Facebook en Instagram. Wij werken de komende weken hard aan onze programmering om dit seizoen nog een mooie 'eindboost' te geven."

Geen voorstellingen BON Theater

Komende tijd ook geen voorstellingen in het BON Theater in Medemblik. "Net als iedereen hebben ook wij geen zicht op wat er de komende tijd gaat gebeuren", laat Annemiek Mandjes weten. "Onze laatste voorstelling zou 18 april zijn, maar die gaat niet door. Wij informeren via sociale media en nieuwsbrieven en bereiken zo alle mensen die gereserveerd hebben. Wij zijn een vrijwilligersclub, dus heeft het coronavirus geen invloed op werk, salarissen en dergelijke. Dat is een fijne bijkomstigheid. Volgend seizoen gaan we ervoor, als dat dan weer mogelijk is, en wij zijn er van overtuigd dat ons publiek er dan ook weer is. Het zijn nare tijden, laten we hopen dat dat snel weer over gaat. Blijf gezond!"

Kerkdiensten geannuleerd

"De deuren van de Gerardus Majellakerk in Onderdijk zijn dicht voor onze kerkgangers", zegt Trudy Commandeur-Grent, al zeventien jaar koster van deze kerk. "Ik heb wel afgelopen woensdag en vorige week de klok een kwartier geluid voor hoop, troost en bemoediging. Aankomende woensdag doe ik dat ook om mensen een hart onder de riem te steken."