Hoera, we mogen weer naar school

Algemeen
Cailey (l), Noa, Joya (r) en Lieke en Sanne zijn blij. Ze mogen weer naar school!
Cailey (l), Noa, Joya (r) en Lieke en Sanne zijn blij. Ze mogen weer naar school! (Foto: aangeleverd)

REGIO - De leerlingen van de basisscholen in Nederland mogen weer naar school. Wel de ene helft van de leerlingen per keer. Scholen mogen zelf bepalen of het een hele dag is of een groep in de ochtend en een andere groep in de middag.

De peuters mogen ook weer naar de klassen. Het was een onwennige bedoening bij de scholen. Moeders en vaders die goed keken wat de richtlijnen waren en afscheid namen van hun kroost voor de poort. Voor sommige kindertjes heel raar, want ook al waren ze voorbereid, mama of papa ging toch altijd mee in de klas? Dat leidde wel eens tot traantjes. Maar ze werden goed opgevangen door leraren die heel blij ze waren te zien.

De tijd nemen

"Op onze locatie waren alle leerkrachten erg blij om hun leerlingen weer op school te zien en te spreken", laat meester Peter Bouwman, van de Jozefschool in Medemblik, weten. "De leerlingen kwamen enthousiast de klas in en eerst hebben we ruim de tijd genomen om te luisteren naar alle verhalen en belevenissen. Alle groepen gaan per week twee keer een hele dag naar school en we hebben nu een (tijdelijk) continurooster. De leerkrachten doen alles samen met de leerlingen, ook het buitenspelen in het speelkwartier en het eten tussen de middag. We geven de ouders een groot compliment voor de wijze waarop zij de leerlingen naar school brengen en met elkaar de veiligheid goed in de gaten houden. De 1,5 meter regel is met jongere kinderen inderdaad wat lastiger vol te houden. Maar met goede hygiëne maatregelen moet dit te doen zijn. Al met al hebben we er vertrouwen in dat het rustig aan weer binnen het nieuwe 'normaal' lekker gaat draaien."

Weer naar school

Ook Noa Rosa Bian (4) was heel blij dat ze haar juffen weer zag. "Ik vind het echt superleuk dat ik weer naar school mag. Ik heb mijn vriendinnetjes en de juffen heel erg gemist! Ook al kon ik thuis met mijn broertje spelen, soms verveelde ik me ook een beetje. Moeder Felicity vervolgt: "ik vind het voor Noa erg fijn dat ze weer naar school kan. Je merkt dat ze de prikkelingen van school erg mist. Huiswerk online is toch anders dan met je klasgenootjes in de klas zitten. En de concentratie is natuurlijk ook een stuk beter op school. We hebben er het beste van gemaakt afgelopen periode en dat is volgens mij ook aardig goed gelukt allemaal."

Joya Versteeg (6) zegt dat ze héél veel zin om naar school te gaan om haar vriendjes en vriendinnetjes weer te zien. Haar moeder Akansha vindt het ook weer fijn dat ze naar school gaat. Ze gingen in opperbeste stemming, samen met zusje Lizzie, op weg naar de Jozefschool. Akansha bracht Lizzie (3) gelijk door naar haar schooltje. Akansha: "Ik heb nu even mijn handen vrij, kan even lekker een 'koppie' doen met een vriendin die ik al drie maanden niet heb gezien. Héérlijk!"

Op weg naar school huppelde Cailey Kalloe (5) met haar zusje Xoë (2) blij in het rond. "Ik ben zo blij dat ik weer naar juf Brenda mag", roept ze enthousiast. "Ik heb mijn vriendinnen erg gemist en juf ook!" Haar moeder Jaycee kijkt lachend toe. "Ze is niet de enige die blij is, hoor, ik ken er nog eentje. Heerlijk die kinderen om je heen, maar een beetje 'me-time' is ook heel belangrijk. En zeker na een periode van allerlei ballen in de lucht houden."

Sanne (3) en Lieke (5) Schoneveld gingen samen op de fiets naar school. Moeder Paulien: "Sanne ging maandag 11 mei naar Smallsteps. Ze had er veel zin in. Zonder tranen kon ik haar achterlaten en haalde weer een blij kind op! Lieke mocht de volgende dag voor het eerst weer naar de Jozefschool. Lieke stond gelijk op met haar vader Jochem. Hij gaat altijd vroeg de deur uit. De tijd kon voor haar niet snel genoeg gaan. Lieke vond het erg leuk om weer op school te zijn en heeft al zin de tweede schooldag deze week. Ze vond het wel jammer een paar klasgenoten te missen, omdat die in de andere dag-groep zitten. Ikzelf ben blij dat de kinderen weer naar school gaan, al was het wel vreemd dat ze niet thuis waren. Nu hopen dat het coronavirus onder controle blijft en dat met de tijd alles weer normaler word."