Plezier beleven aan vakantie in eigen dorp Onderdijk

Algemeen
Truud en Jan Commandeur op hun prachtige vakantielocatie.
Truud en Jan Commandeur op hun prachtige vakantielocatie. (Foto: aangeleverd)

ONDERDIJK - Genieten van de natuur in eigen dorp. Dat doen Jan (75) en Truud (73) Commandeur. "Zo'n mooi plekje als aan de Groote Vliet, krijg je nergens in Nederland". In hart en nieren Onderdijkers en mega enthousiast over het plekje waar ze met hun zelfgebouwde schuit vertoeven.

Jan en Truud gaan elk jaar met de schuit 'op roet'. "We gaan altijd in de maand mei een weekje richting Purmerend, in juni richting Zaandam en vervolgens in augustus de Oude Rijn op", vertelt Truud. "Jan weet inmiddels alles uit zijn hoofd en hoeft niet meer op de kaart te kijken. Hij kent de hoogte van alle bruggen en de diepte van wateren. Omdat we vanwege het coronavirus niet door de sluizen kunnen, bedachten we 'vakantie in eigen dorp'."

Groote Vliet

Het plan is om veertien dagen 'weg' te gaan. "We hebben 7 mei de schuit ingeladen met proviand, al zijn we natuurlijk dichtbij het dorp om boodschappen te halen", lacht Truud. "Jan voer richting Groote Vliet en nu liggen we vlakbij de Dirk Bijvoetweg in sloot aan de Leeuwerik, aan de 'skootjes' van vader Kreeltje. Jarenlang heb ik daar op de bouw gewerkt; aardappels rooien en in de tulpen en krokussen. Etter en bloed aan mijn handen vanwege de harde kluiten. Jan heeft jaren over de Groote Vliet gevaren naar de veiling met aardappelen en kool."

'Aanloop'

Diverse wandelaars lopen langs hun mooie vakantieplekje. "Honderden mensen wandelen langs en we voeren hele gezellige gesprekken aan de waterkant. Uiteraard op gepaste afstand. Mensen vragen zich dan af waarom we hier zijn. Ze reageren enthousiast als we vertellen dat we vakantie vieren in eigen dorp. Genieten van deze prachtige omgeving; woorden schieten gewoon tekort. En dat allemaal een paar honderd meter van huis."

Activiteit

In en rond het dorp gebeurt van alles. Het stel verveelt zich geen moment. "Het riet is nog lekker laag. We kijken over alles heen. We zien kitesurfers boven de dijk uit en de windmolens in de Wieringermeer met hun knipperende lichtjes. Ook fietsen en wandelen we veel en doen alles rustig aan. Zo zijn we meer bewust van de mooie omgeving in en rond Onderdijk. Van de Egboet, rondje pontje en het IJsselmeer. Iedereen snapt toch wel hoe Jan en ik ons heel rijk voelen in eigen dorp."

Andere omgeving

De kern ligt in handbereik. "Maar we hebben niet het gevoel dat Onderdijk zo dichtbij is. Meer het idee dat we in een totaal andere omgeving verblijven. We hebben afgelopen weekend windkracht 9 gehad, maar dat deerde ons niet. Op Moederdag waren onze kinderen op visite. Laatst kwam iemand met de boot langs en bracht twee tompoezen, een ander de krant en een mokka boomstam. We worden omringd door lieve mensen. Als een dorpsgenoot is overleden, dan pak ik snel mijn fiets en ga naar de kerk om te 'kosteren'. Vanuit onze mooie locatie zie ik de kerktoren, mijn vertrouwde werkplek."

Anders dan anders

Ondanks dat iedereen al weken te maken heeft met maatregelen van het kabinet, maken Jan en Truud er het beste van. "Natuurlijk kwamen onze kleinkinderen regelmatig om te 'nachteren'. Samen eropuit met de schuit. We vierden onze verjaardagen op de schuit en gingen regelmatig met de familie de Groote Vliet op voor de gezelligheid. Prachtige herinneringen. En we blijven die maken, ook in een periode dat niet alles kan en mag. Wij halen ook uit deze nare tijd het positieve naar boven. Natuurlijk is het vreselijk voor de mensen die de ziekte krijgen, of daarmee te maken krijgen. Ik heb de coronavlag hangen; voor en met elkaar. Heel belangrijk! Maar Jan en ik blijven positief, gebruiken ons gezonde verstand om de drukte niet op te zoeken en genieten vooral van ons eigen Onderdijk."

Jan en Truud Commandeur genieten van hun vakantie in eigen dorp.
Een paradijs aan de Groote Vliet.