Kunst voor het raam route door Opmeer

Algemeen
Koos Beemsterboer achter zijn ezel.
Koos Beemsterboer achter zijn ezel. (Foto: aangeleverd)

HOOGWOUD - Koos Beemsterboer (1951) is geboren in het artistieke dorp Bergen. "Ik ben daar opgegroeid tussen de kunstenaars. De appel valt niet ver, zullen we maar zeggen", vertelt Koos. "Ik ben een fulltime kunstenaar, voel me heel happy, leef het leven en geniet elke dag."

De Hoogwouder verzorgt de Kunst door het raam route in de gemeente Opmeer op 20 en 21 juni. Diverse kunstenaars nemen daaraan deel, zodat belangstellenden door het raam kijken naar verschillende kunstwerken. "De keiharde werkelijkheid is in deze coronatijd dat er geen markten en geen exposities gehouden worden. Wat nu te doen?? Na de beren voor het raam zoektochten, dacht ik: doe een keer Kunst voor het raam en verras zo de wandelaars met wat kunstenaars zoal te bieden hebben. Het idee is het vervolg daarop, namelijk Kunst in de Tuin(en). In mijn tuin aan Purmerlaan 10 zijn een drietal kunstenaars aanwezig en bezoekers blijven op gepaste afstand. Belangstellenden kunnen schilderijen, keramiek, glasobjecten en sieraden bewonderen van 12.00 tot 17.00 uur. Als kunstenaars hun tuin open willen stellen, kunnen zij contact opnemen met Koos Beemsterboer, tel. 06-16138018 of via koosbeemsterboer@outlook.com."

Opleiding

Koos had eerst een andere toekomst voor ogen. "Na de basisschool ging ik in opleiding voor banketbakker en kok. Ik was wel gelijk creatief bezig. Het versieren van gebak en garneren van borden. Ik was toen zo'n 13 à 14 jaar en begon bij banketbakker Koolmees Soecker in Bergen. Later heb ik van de eerste Nederlandse kampioenskok Reimers in de Valkshoek in Alkmaar scholing gehad. Hij was heel creatief. Ik leerde veel en werd uitgeleend aan chocoladefabriek Ringers om te decoreren op hun bonbons."

Schilderen

Om zijn creativiteit tot uiting te brengen ging Koos schilderen. "Ik tel mijn zegeningen en voel me een gelukkige kunstenaar. Ik werd in 1992 door mijn toenmalige echtgenote in staat gesteld om fulltime te schilderen. Mede door mijn zwager (Franco Costa) kreeg ik inspiratie om op zijn wijze te gaan schilderen; stevige verf en met het mes direct op het doek, kleurig, figuratief, maar ook minimalistisch. Volgens kenners modern naïef. Zelf houd ik het op kleurige, oogstrelende werken van Koos", lacht de kunstenaar.

Ontstaan

Ideeën doet Koos onderweg op. "Ik vergeet bijna niets van wat ik onderweg zie. Soms maak ik foto’s. Mijn schetsen werk ik normaal gesproken thuis in mijn atelier uit tot ik tevreden ben. Maar zo’n anderhalf jaar geleden waren een vriendin en ik samen in mijn camper naar Geverny (Frankrijk) om de tuinen van Monet te bezichtigen. Rondbanjerend in het dorpje kwamen we aan bij een terrasje, waar we dineerden. De bazin van hotel Baudy vroeg bij het afrekenen of ik kunstschilder was. Tijdens een gesprek met handen en voeten, omdat mijn Frans 'terrible' is, werd ik uitgenodigd om in haar tuin achter het hotel te schilderen. Dat bleek achteraf een grote eer te zijn, want in 1939 schilderde daar een kunstenaar voor het laatst. Terug in Nederland bleef de vraag borrelen. Meende ze dat? Na een belletje stapte ik met nieuwe doeken in mijn camper en ging weer terug naar Geverny. In prachtig weer geschilderd onder veel belangstelling. De dame had aan de directie van de tuinen van Monet doorgegeven dat ik schilderde in haar tuin. Bussen met Amerikanen, Koreanen en Chinese bezoekers kwamen kijken wat die Hollander daar deed. Twee werken gemaakt en een ervaring rijker.

Bezig zijn

In deze tijd heeft een kunstschilder tijd om zijn werken te maken. Exposeren is iets anders. Dat kan niet altijd. "In het begin van de 'intelligente lockdown' schilderde ik veel. Zo maakte ik veertig werkjes om uit te delen met St. Maarten. Kinderen mogen kiezen tussen een snoepje of een werkje van Koos. Die voorpret heb ik reeds en ben benieuwd naar die glimmende oogjes van de kids, glundert Koos.

Voorproefje? www.koos-beemsterboer.nl.

Een kunstwerk van Koos.