Juffen Lida en Nellie nemen afscheid van Jozefschool in Medemblik

Algemeen
Juf Lida (l) en juf Nellie nemen 3 jullie afscheid van hun leerlingen op de Jozefschool in Medemblik.
Juf Lida (l) en juf Nellie nemen 3 jullie afscheid van hun leerlingen op de Jozefschool in Medemblik. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - Juf Lida Kragt uit Onderdijk en juf Nellie Duin uit De Weere geven al jaren les op de Jozefschool in Medemblik. Samen een parttime baan, gezamenlijk voor één klas, vormen één blok; een stabiele constructie voor de leerlingen. Maar aan alles komt een einde, zegt men wel eens... Ook voor de juffen is het tijd om er een punt achter te zetten. Al is dat niet zo makkelijk.

Nellie en Lida stoppen per 1 augustus, op donderdag 2 juli houden zij een afscheidsfeest, maar op vrijdag 3 juli is het hun officiële laatste dag en nemen ze afscheid van hun eigen groep.

Onderbouw

Lida startte haar lange carrière in 1976 op het Kwetternest in Medemblik en Nellie begon als juf in 1977 in Hoorn op de Boxmeerschool. "KInderen zijn eerlijk en open, zijn heerlijk zichzelf. Ze hebben de verwondering nog zo en zijn spontaan, met name de jonge kinderen. We zijn beide wel echt juffen van de onderbouw. Maar vonden het werken in de bovenbouw ook erg leuk."

Veranderingen

Is er na ruim veertig jaar veel veranderd aan de manier van lesgeven? "Ach, het lesgeven is in zoverre anders geworden, alles is meer digitaal geworden. Met veel meer mogelijkheden. We zouden nu niet meer zonder kunnen. Wat ook veranderd is; er komen steeds meer vakken bij, waardoor er minder tijd overblijft voor onder meer musicals, toneel en excursies. Dat is jammer. Te weinig tijd voor expressievakken, waarin kinderen zichzelf kunnen laten zien of juist uit hun schulp kruipen."

Persoonlijk

Vroeger leek de afstand tussen leraar en leerling wat groter. "Dat ervaren wij niet zo", vinden Lida en Nellie. "Wij gaan al heel persoonlijk met kinderen en ouders om. We proberen zo min mogelijk afstand te scheppen en zijn echte knuffeljuffen. Ook ervaren wij het contact met de ouders als fijn en persoonlijk."

Hechtpaar

Juf Lida werkt al 44 jaar in het onderwijs en Nellie 43 jaar, waarvan 33 1/2 jaar samen op de Jozefschool. Samen staan ze al jaren voor groep 3. "We beseffen dat het bijzonder is dat wij ook altijd samen een groep mochten doen." Als iemand zo lang samenwerkt, ontstaat er een goede band met elkaar. "Wij zeggen altijd, we hebben twee huwelijken. Eén met onze echtgenoten en eentje met elkaar. We samen zijn een (h)echtpaar en vriendinnen voor het leven. We zijn verschillend en vullen elkaar goed aan." Dat is waarschijnlijk de kracht van hun jarenlange samenwerking, een soort van Yin/Yang concept.

Lesgeven

Door de coronatijd konden de juffen lange niet naar school. Dat is begin juni weer opgepakt. "We zijn blij dat we deze laatste weken nog 'normaal' lesgeven, hoewel wij het online lesgeven ook als positief ervoeren. En we zijn op tijd om nog goed afscheid te nemen. Het zou jammer zijn als we dat niet konden doen, omdat we vanwege corona thuis moesten blijven. Dat had niet goed gevoeld."

Jozefschool

Directeur Peter Bouwman: "Met het afscheid van juf Lida en juf Nellie vertrekken twee zeer ervaren, enorm betrokken en op vele fronten gezichtsbepalende leerkrachten van de Jozefschool. Bij beiden ging het belang en het welzijn van de kinderen altijd voor. Zij keken niet op een uurtje extra om het voor de groep en de school perfect in orde te hebben. Zij hebben zich altijd enorm ingezet voor het pedagogisch klimaat van de school. Zij waren de motor achter de invoering van de methode Vreedzame school en met hun ‘act’ van Aap en Tijger wisten zij regelmatig verschillende thema ‘s van de Vreedzame School goed op de kaart te zetten en vooral te houden. Lida en Nellie waren steevast vraagbaak over zaken uit het verleden van de school. Als we voor een thema materialen nodig hadden dan was je bij hen aan het goede adres. Uit alle hoeken en gaten van de school en uit alle windstreken daarbuiten wisten ze de mooiste spullen op te duikelen, waarmee de leerkrachten en de leerlingen hun activiteiten konden uitvoeren. Lida en Nellie hebben een groot aandeel gehad in hoe de Jozefschool nu is: een warm veilig nest waar oog is voor ieder kind om zo het beste in ieder te ontwikkelen. Met het afscheid van Lida en Nellie gaan we hun grote betrokkenheid en bijzondere inzet voor de Jozefschool erg missen. Alle collega's wensen hen héél veel geluk en hopen dat zij straks nog lang met hun familie kunnen genieten van de tijd die nu gaat komen."

Afscheid

De juffen gaan de school, collega 's, ouders en vooral de kinderen zeker missen. Door de coronamaatregelen kan er niet om de normale manier afscheid worden genomen. Bij uitzwaaien van een leraar werd door de kinderen en collega's van de Jozefschool altijd flink uitgepakt. Nu wordt dat in het klein gedaan. Maar hoe leuk zou het zijn als (oud)leerlingen hen een kaartje zouden sturen? Met een lieve, leuke of grappige afscheidsgroet. Stuur voor 1 juli een kaartje naar Zandbergen 2, 1671 MA in Medemblik.

Toekomstplannen

Met pensioen. En nu? "We hebben beiden veel hobby's en hopen, samen met onze mannen, nog heerlijk van onze vrijheid te genieten. Als we het onderwijs erg missen, zullen we vast nog af en toe invallen. Met die gedachte wordt afscheid nemen iets makkelijker."