Minibieb in Medemblik open op Dag van Minibieb

Algemeen
Manouschka en Nadine Groenewoud bij hun Minibieb in Medemblik.
Manouschka en Nadine Groenewoud bij hun Minibieb in Medemblik. (Foto: aangeleverd)

Kent u de Dag van de Minibieb? Ik wed dat velen dit niet weten. Daar komt zaterdag 19 september een einde aan. Die dag organiseren diverse minibiebs in de regio van 10.00 tot 16.00 uur een leuke activiteit. Eén van de minibiebs die deze zaterdag meedoet is de nieuwe minibieb van de familie Groenewoud aan de Egboet 27 in Medemblik.

Van jongs af aan hebben de zusjes Manouschka (27) en Nadine Groenewoud (25) een grote boekenobsessie. Het begon allemaal met een idee van hun moeder: om de zusjes te motiveren om meer te lezen, liet zij hen elke dag een kwartiertje lezen. Als haar dochters in totaal dertig kwartier gelezen hadden, dan kregen zij een cadeautje. Dat was een goed idee, totdat het een hobby werd en het lezen vanzelf ging.

Romans en fictie

Tegenwoordig leest Manouschka voornamelijk Engelstalige romans en Nadine houdt erg van Nederlandstalige fictie. “Maar wat doe je als je meer boeken koopt dan dat je in je boekenkast kwijt kunt? We kregen het idee om een minibieb te starten toen we er een aantal jaren geleden eentje tegenkwamen in Wervershoof. Het concept ‘neem een boek mee en laat er eentje achter’ sprak ons zo aan dat we deze zomer besloten een eigen minibieb te starten. De Huiskamer in Enkhuizen heeft op ons verzoek een mooi kastje in elkaar getimmerd en wij gaven het kastje zelf een opvallend kleurtje.”

Diverse genres

In de minibieb staat voor ieder wat wils! Er staan zowel Nederlands- als Engelstalige boeken in de bieb. Van romans tot thrillers, van fictie tot non-fictie en van kookboek tot kinderboek. Er staan zelfs dvd’s en cd’s in de minibieb! De enige regel is dat iemand één van deze artikelen achterlaat als die iets meeneemt. Logisch, want dan blijft de minibieb altijd vol, divers en aantrekkelijk om een kijkje te nemen. Maar dat is nog niet alles. De zusjes doen nog meer met boeken behalve lezen. Op verzoek maken zij boekvouwkunst. Hier staat ook een voorbeeld van in de minibieb. Dat kijkje is dus zeker de moeite waard!

Activiteit

Manouschka en Nadine organiseren 19 september ‘een blind date met een boek’. “We zorgen dat er een aantal ingepakte boeken in de minibieb staan. Op het inpakpapier staat aangegeven wat voor genre het betreft en er staan een paar woorden die het verhaal beschrijven. Dus, houdt u van een leuke verrassing? Ga dan op blind date met een boek!” Ook staat de boekenkast op die dag lekker vol en zijn er gratis tijdschriften mee te nemen. In verband met de corona-maatregelen staat er een pompje met desinfecterende handgel bij de minibieb. Als het weer het toelaat, dan staan er een paar stoeltjes in de tuin en genieten bezoekers van een goed boek met een kopje koffie.

Andere minibiebs

Ook in Opperdoes en Andijk worden diverse activiteiten georganiseerd. Kijk voor meer informatie op www.dagvandeminibieb.nl. Op de Facebookpagina ‘MiniBieb Medemblik’ staat het laatste nieuws over de minibieb van de familie Groenewoud. Bovendien staan hier leuke fietsroutes klaar die langs diverse minibiebs leiden.