VGZ betrekt ZZWW bij regiozorgvisie voor zorg in West-Friesland

Algemeen
ZZWW wil de stem van de inwoners van West-Friesland laten horen tijdens ontwikkeling van de regiovisie.
ZZWW wil de stem van de inwoners van West-Friesland laten horen tijdens ontwikkeling van de regiovisie. (Foto: archief Rodi Media)

WEST-FRIESLAND - Zorgverzekeraar VGZ/Univé heeft het verzoek van de Stichting Zorg Zoals de Westfries het Wil (ZZWW) gehonoreerd om ook bij het ontwikkelen van de ‘Regiovisie voor de Zorg in West-Friesland’ betrokken te worden. De regiozorgvisie geeft inzicht hoe de overheid de zorg naar de toekomst toe wil ontwikkelen. ZZWW wil hierbij zijn om ook de stem van de inwoners van West-Friesland te laten horen.

ZZWW stuurde onlangs een brief naar VGZ/Univé, met een afschrift naar zorgaanbieders, gemeenten en politici. ZZWW vreesde dat de regiovisie tot stand zou komen zonder inbreng van de mensen over wie het gaat, namelijk de burgers van West-Friesland.

Veel steun

Er kwamen direct veel steunbetuigingen. Wilgaerden-Leekerweidegroep reageerde per ommegaande en het Dijklander Ziekenhuis, Geriant, de Westfriese bedrijvengroep en Omring volgden. VGZ/Univé heeft nu toegezegd dat ZZWW ook wordt uitgenodigd voor de regiozorgvisie. “Het bestuur van ZZWW is erg blij met zowel de toezegging van VGZ/Univé als de steun vanuit de regio”, laat Jan Burger weten.

Regiozorgvisie

De regiozorgvisie is een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid en Welzijn. In Nederland blijkt de zorg een lappendeken. In elke regio zijn de zaken anders geregeld. Daar wil het ministerie verandering in brengen. Ruim dertig regio’s zijn daarom uitgenodigd om een zorgvisie te ontwikkelen, waaronder West-Friesland. In een recent inventarisatierapport van Berenschot dat het ministerie heeft laten opstellen, staat vermeld wie er in West-Friesland bij betrokken kan worden. Ook ZZWW wordt genoemd. Zorgverzekeraar VGZ/Univé en de gemeente Hoorn zijn aangewezen om de kar te trekken in deze regio. Vandaar dat ZZWW deelname aan de regiozorgvisie bij deze zorgverzekeraar in West-Friesland heeft aangekaart. Meer weten over de regiozorgvisie? Kijk op www.zzww.nl.

Landelijke aandacht

Overigens hebben ook de Tweede Kamerfracties van CDA (Joba van den Berg), PvdA (Lilianne Ploumen), ChristenUnie (Carla Dik-Faber) en GroenLinks (Corinne Ellemeet) toegezegd dat ze bij de besprekingen in de Tweede Kamer op 8 oktober van het rapport van Berenschot ook aandacht vragen voor het belang van burgerinitiatieven, zoals ZZWW. Deze partijen vinden dat deze burgerinitiatieven dan ook financieel ondersteund moeten worden.