Comité tegen Stank maakt zich zorgen over de stort nabij Medemblik

Algemeen
Het Comité tegen de Stank, Margreet Schermer, Siem Zeilemaker en Paul Rietmeijer, maakt zich zorgen.
Het Comité tegen de Stank, Margreet Schermer, Siem Zeilemaker en Paul Rietmeijer, maakt zich zorgen. (Foto: Theo Annes)

MEDEMBLIK - Stankoverlast van HVC hebben de inwoners van Medemblik en Opperdoes al jaren last van. Er is zelfs een actiegroep die zich al jaren inzet om die vieze meur te doen verminderen. HVC is er ook al jaren mee bezig, maar het lijkt wel of het onmogelijk is om de stank te reduceren.

Sinds september heeft HVC aangegeven om te willen uitbreiden. Margreet Schermer, Paul Rietmeijer en Siem Zeilemaker vormen het Comité tegen de Stank en kijken daar niet naar uit. “Het lijkt wel of we weer terug bij af zijn”.

Overpeinzingen

Daar komen natuurlijk ook gedachten uit voort: “Wij zijn samen met veel mensen in Opperdoes en Medemblik de stank van de vuilstort in de Wieringermeer al heel lang zat”, zegt Zeilemaker. “We hebben samen handtekeningen verzameld, die we aanboden aan de gedeputeerde in Haarlem, ingesproken daar bij de milieucommissie en ga zo maar door. Nu wordt de stort weer uitgebreid. Er komt een stuk bij speciaal voor Sortiva, maar of het nu HVC, Sortiva of Afvalzorg heet, het zal ons een worst zijn, als er maar duidelijkheid komt en als we maar van de stank en weet-ik-wat-voor-overlast af zijn. Er is al vooraf bepaald dat een MER-rapport (dat gaat over gevolgen voor het (leef)milieu) niet nodig is, maar een (minimale) toename van stank is niet uitgesloten! Stank kan je ruiken, de één heeft er meer last van dan de ander, maar hoe het zit met al dat andere afval wat daar gestort wordt?”

Fijnstof

Siem voegt toe: “In het verleden (waarschijnlijk nog) is daar asbest gestort. Als dat verstuift? Ik las laatst een bericht dat er ook Chroom 6, dat spul waar ze bij defensie doodziek van zijn geworden, gestort wordt. Ik denk niet dat dit meteen door de lucht verspreid wordt, maar als de zon hier, zoals een paar weken geleden, verbleekt door roetdeeltjes van de bosbranden in Californië, begin ik te twijfelen. Weerman Arjan Willemse maakte mensen daarop attent. Een deel van die asdeeltjes kwam hoog in de atmosfeer terecht en met weersystemen de oceaan overgestoken. Wat gebeurt er met verspreiding van fijnstof? Het komt overal. De roetdeeltjes zaten hoog in de atmosfeer, dus voor de gezondheid kon het geen kwaad, maar als het had geregend, kwam het wel naar beneden.”

Ontheffingen

De actiegroep maakt zich zorgen: “Kort geleden vroeg HVC een omgevingsvergunning aan voor een nieuwe ‘afvalstroom’. Wat voor afval? Afvalzorg vraagt ontheffing van een stortverbod voor het storten van linoleumafval. Mag nergens verbrand worden, maar alleen bij ons gestort. Afvalzorg vraagt ontheffing van een stortverbod voor het storten van steenwolmatten, vervuild met ToBRFV. Ik moest het ook even opzoeken”,legt Siem uit, “maar ToBRFV is een virus dat voor kan komen op tomaat, paprika en Spaanse peper. Het behoort tot de tobamovirussen en kan schade veroorzaken in de teelt. Tobamovirussen zijn makkelijk via contact (mechanisch) overdraagbaar op waardplanten en dus zeer besmettelijk. Duidelijk is dat hier alles gestort wordt wat verder overal in Nederland verboden is. Allemaal ongevaarlijk? Ik heb er geen verstand van. Al deze meldingen zijn te zien op www.mozardloket.odnzkg.nl. Dat is ook de Omgevingsdienst waar u moet zijn met klachten! Bel 088-5670200. Niet HVC, de gemeente of onze ODNHN. Deze ODNZKG is ook de OD die Tatasteel moet controleren! Verder zeg ik niets.”