Paddenstoelen zoeken in Dijkgatbos

Algemeen
De Panteramaniet.
De Panteramaniet. ((Foto: Toos Brink))

WEST-FRIESLAND - Oktober is van oudsher dé paddenstoelenmaand, ze horen bij een herfstbos! IVN West-Friesland houdt zondag 18 oktober een speciale paddenstoelentocht door het Dijkgatbos. Gids Marco van der Lee neemt grotere kinderen en volwassenen mee langs plekken met bijzondere paddenstoelen.

Namen vaststellen is goed kijken en vergelijken. Een verrassende bezigheid voor doorzetters die meer over de soortenrijkdom en het nut van deze opruimers van het bos willen weten. De sporen van een paddenstoel laten zich gemakkelijk bekijken met een spiegeltje. Ze hebben plaatjes of buisjes. Er zijn er met wimpers, met een soort van nestje, of met gekke namen zoals fopzwam of plooirokje. Het Dijkgatbos is rijk aan paddenstoelen en soorten die niet zo algemeen zijn.

De activiteit duurt van 11.00 tot 13.00 uur. Verzamelen op het parkeerterrein bij het Dijkgatbos (Waterkeringpad) Wieringermeer. Meedoen? Het kost 2 euro. Kinderen onder de 12 jaar een vrijwillige bijdrage. Maximaal tien volwassenenin verband met de corona-regels. Tip: goed schoeisel aandoen en een loep of spiegeltje meenemen.

Aanmelden kan tot 17 oktober via publieksactiviteiten@ivn-westfriesland.nl. Bij bevestiging van deelname wordt een google print van de startlocatie meegestuurd.