Vuurwerkverbod: Vrijbrief voor illegale handel

Algemeen
Het zoenen van je buren is in deze tijden gevaarlijker dan vuurwerk.
Het zoenen van je buren is in deze tijden gevaarlijker dan vuurwerk. ((Foto: Pixabay))

MEDEMBLIK - “Als het vuurwerkverbod er echt komt, dan wordt het één grote bende op 31 december”, waarschuwt vuurwerkverkoper Cees Dekker van vuuwerkexpert in Medemblik. “Iedereen die vuurwerk wil hebben om af te steken gaat dit via het illegale circuit doen. Buitenlandse webshops beginnen uitverkocht te raken. Momenteel is draait het illegale circuit al op meer dan 300 procent in vergelijking met voorgaande jaren. Het is een feit dat juist de illegale vuurwerk verkoop door deze mogelijke nieuwe regeling in Nederland toe zal nemen.”

Dekker is op z’n zachtst gezegd niet blij met het aangekondigde algeheel vuurwerkverbod voor de komende jaarwisseling. Buiten het feit dat hij alle inkoop al geregeld heeft en alle kosten al gemaakt zijn, loopt hij ook een groot deel van zijn winst mis. ‘Ik heb van mijn buurman 200m2 extra showroom mogen huren om al het vuurwerk coronaproof te kunnen verkopen. Daarnaast heb ik de gemeente voorgesteld om het middels een drive through te verkopen zodat de mensen in hun auto kunnen blijven zitten en geen kans op besmetting oplopen. Als het advies doorgaat zal ik me daarbij neerleggen, maar uiteraard vind ik het niet leuk”

Belasten of ontlasten

Vrijdag wil het kabinet de knoop doorhakken. Eerder riepen burgemeesters en zorgmedewerkers al op om vanwege de coronacrisis met een tijdelijk verbod te komen. Onbegrijpelijk, vindt Dekker: “Je kunt beter niet je buren zoenen dan geen vuurwerk afsteken, dat is tegenwoordig veel gevaarlijker”.

“Het illegale vuurwerk is daarentegen veel gevaarlijker dan het vuurwerk dat door de Nederlandse verkopers verkocht wordt. Laat je een rotje in je handen knallen dan heb je een brandwond, doe je dat met een cobra, dan is je hand geamputeerd. Het is dus nog maar de vraag of we op deze manier de zorg niet gaan belasten in plaats van ontlasten” gaat Cees verder.

Deelverboden

Per 1 december aanstaande gaan de deelverboden voor knalvuurwerk, categorie F3 vuurwerk, vuurpijlen en singleshots al in. Deze specifieke verboden moeten, volgens de cijfers van Veiligheid NL, voor een drastische vermindering van het aantal vuurwerkslachtoffers zorgen.

Dekker hoopt dat het kabinet niet overgaat tot een totaalverbod. ‘’Mijn advies: doe voorzichtig met vuurwerk. laat je drank staan tot na het afsteken. Dan kan het niet misgaan en kan iedereen genieten.”