Medembliks beleid dwars door afspraken PACT 7.1

Algemeen
Flexibele krachten zijn overal inzetbaar.
Flexibele krachten zijn overal inzetbaar. (Foto: Adobe Stock)

MEDEMBLIK – De gemeenteraad van Medemblik ging 12 november in gesprek over de huisvesting van flexibele arbeidskrachten in de eigen kernen. Drie organisaties, Ondernemers Federatie Medemblik (OFM), FNV en de Westfriese Bedrijvengroep (WBG) zijn het niet eens over de inhoud van het voorstel en de timing hiervan. Volgens deze partijen loopt de gemeente vooruit op de zaak die een regionale aanpak vraagt zoals afgesproken binnen het PACT 7.1. Op 18 november stond het geagendeerd tijdens de regionale raadsbijeenkomst.

De WBG en FNV schreven daarom een gezamenlijke een brief aan de raad. Zij zien in de oplossing van maximaal 50 bedden per bedrijventerrein niet als de regionale oplossing voor de ruim 12.000 buitenlandse werknemers die in de regio verblijven. Ook vinden de WBG en OFM dat dit voorstel nu ingaat tegen de afspraken van het Pact 7.1, VVRE en overleg van burgemeesters. En dat terwijl er in hun ogen een echte oplossing voorhanden is; Groenwijk.

Grote opgaaf

De regio West-Friesland is in ruime mate afhankelijk van de inzet van flexibele arbeidskrachten in de handel, distributie en agrarische sector. Uit onderzoek door Decisio in opdracht van de West-Friese gemeenten blijkt dat er op dit moment zo’n 12.000 flexibele arbeidskrachten wonen in West-Friesland. Dit aantal zou volgens prognoses oplopen tot 20.000 personen in 2023. Zo’n 7.000 hiervan verblijven in de gemeente Medemblik. Het is duidelijk dat er een grote opgave staat voor de gemeente en de gehele regio.

In de brief die FNV en WBG verzonden aan de raad maken zij een rekensom. In de gemeente zijn vijf bedrijventerreinen. Met maximaal vijftig bedden per terrein zijn honderden locaties nodig om het probleem op te lossen. Geen echte oplossing dus, mede omdat de WBG bedrijventerreinen geen plek vindt voor huisvesting, omwille van leefbaarheid en veiligheid. Ook wordt in het voorstel bij grootschalige huisvesting een vergunning tot twintig jaar gegeven voor maximaal driehonderd bedden. “Met dit maximum worden voorzieningen, het scheiden van bed van baan en beheer onbetaalbaar. Door slechts twintig jaar wordt een duurzame en groene oplossing onbereikbaar”, schrijft de belangenvereniging voor de regionale ondernemers. De brief is ondertekend door Hans Huibers van de WBG en Bart Plaatje, campagneleider FNV.

Oplossing

Zowel WBG, OFM en FNV verwijzen naar het in juni 2020 gepresenteerde plan Groenwijk. De werkgroep Huisvesting Arbeidskrachten presenteerden het plan ‘Please in my back Yard’. Groenwijk is een duurzame huisvesting voor flexibele arbeidskrachten. De afgelopen decennia zijn flexibele arbeidskrachten (hierna arbeidskrachten) tenslotte niet meer weg te denken uit de Nederlandse economie. In het plan wordt een breed gedragen oplossing geboden door grootschalige huisvesting van 1.500 tot 2.000 flexibele arbeidskrachten in een groene wijk met goede voorzieningen. Met ruimte voor één persoonskamers voor voldoende privacy, beheer voor de leefbaarheid en een goede basisadministratie. Grote bedrijven, de vakbond FNV en ook uitzendbureaus staan achter dit plan. Deze uitzenders gaven aan tweehonderd woningen in de kernen in West-Friesland vrij te geven als dit plan gerealiseerd wordt.

Oproep

In de brief doen zij een duidelijke oproep naar de raad van Medemblik. “Wij willen regionaal samenwerken aan een oplossing die in verhouding staat tot het probleem. Wij roepen de gemeente Medemblik met klem op om mee te blijven doen, geen voorbarige conclusies te trekken en haar deel van de afspraken na te komen.”