Toeristische aantrekkelijkheid en economische belangen behouden

Algemeen
In de gemeente Medemblik zijn volgens Jan van der Lee genoeg grote daken om te vullen met zonnepanelen.
In de gemeente Medemblik zijn volgens Jan van der Lee genoeg grote daken om te vullen met zonnepanelen. (Foto: Pixabay)

Jan van der Lee schreef een brief naar de gemeente Medemblik over het onderzoek windmolens en zonne-eilanden in het IJsselmeer, uit het concept RES-NHN.

Ik woon al mijn hele leven in de mooie landelijke, toeristische en levendige stad Medemblik. En ook ik weet, dat Medemblik veel kansen niet heeft kunnen benutten. Vandaar deze brief aan u en alle raadsleden om de toeristische aantrekkelijkheid en de economische belangen te behouden. Denk daarbij aan de middenstand, bedrijfsleven, verenigingsleven en aan het internationale zeilcentrum. Uit onderzoek is gebleken dat Medemblik (op plaats 2 staat van de lijst van het beste open zeilwater) het aantrekkelijkste watersportcentrum is van de wereld. Om deze status te behouden voor Medemblik is het van belang dat het open karakter van het IJsselmeer behouden blijft, zonder windmolens, zonneweides en eilanden. Ook wij moeten niet vergeten, dat het IJsselmeer van grote waarde is als het grootste zoetwaterbekken voor onze eigen drinkwatervoorziening. Dat is heel belangrijk!

Wij hebben ook allemaal ervaring met windmolens (zie de horizonvervuiling in de Wieringermeer) Mede daarom ondersteun ik één van uw standpunten van het raadsbesluit van 3 September j.l. om geen nieuwe windturbines meer op het grondgebied en in het IJsselmeer van gemeente Medemblik te plaatsen. Wij waren al blij, dat de vier windmolens die al in het IJsselmeer stonden verdwenen zijn. Alleen al vanwege vrij uitzicht op ons open stukje IJsselmeer. En het standpunt om de zoekgebieden uit de concept RES-NHN op het grondgebied van gemeente Medemblik uit te werken waarbij zonne-energie wordt toegepast op het IJsselmeer. Hier wil ik van harte tegen protesteren.

Wij zouden u dan ook willen vragen zich hard te maken om het IJsselmeer het karakter te laten behouden zoals het er nu uitziet. De stad Medemblik krijgt al veel ongewilde projecten aan de grens van de stad opgedrongen door het beleid van de Provincie Noord Holland, Gemeente Holland Kroon en Rijkswaterstaat zoals:

grote vuilstort met veel milieuproblemen zoals stank (Wieringermeer);

biocentrales (Wieringermeer);

lichtvervuiling door het niet te stuiten grote kassengebied (Wieringermeer);

eindeloze rijen windmolens (Wieringermeer);

windmolens verpesten ons uitzicht op de landerijen, welke, vooral in de avond en nacht met de rode lampjes erbij (Wieringermeer);

ontwikkeling Datacentra dat energieverslinders zijn (Wieringermeer);

het eiland de Kreupel met veel teveel schijtende aalscholvers. Aalscholvers eten de vis, vervuilen de omgeving en hebben geen enkel nut. Dag visserlui, romantiek en landbouw (Rijkswaterstaat);

de mensen van Bureau van Waardenburg en Deltaren die waarschijnlijk geen enkele persoonlijke binding hebben met ons water, en ons IJsselmeer.

Een suggestie mijnerzijds is om niet zoals de RES voorstelt in het IJsselmeer zonneweides aan te leggen waar veel risico’s aan kleven betreffend schade die veroorzaakt wordt door golfslag, zware stormen of in de winter kruiend ijs. Heeft u wel eens kruiend ijs gezien? Die is niet tegen te houden en beschadigt of vernielt de zonneweides. Als u toch zo graag zonneweiden wil aanleggen, doe het dan maar aan de binnenkant van de dijk in de Wieringermeer.

Beter is naar mijn mening te investeren in een goede infrastructuur doormiddel van het aanleggen van een goed energienet die voldoende capaciteit heeft om in de gehele Wieringermeer en andere aangelegen gebieden de stroom die door de zonnepanelen die op daken opgewekt wordt te transporteren naar de 50 KV stations van Liander.

Er zijn in deze gebieden ruim voldoende daken aanwezig zoals boerderijen, grote hallen van fabrieken die hiervoor geschikt zijn en gebruikt kunnen worden om er zonnepanelen op aan te brengen. Op dit moment is er onvoldoende capaciteit op het bestaande Energienet om dit op te vangen. Door in het Energienet te investeren zullen de windmolens en de zonneweides in het IJsselmeer overbodig zijn.

Het toerisme en de watersport aan open water is onze toekomst.

Als u vanaf het Wagenpad, vijfmaal 30 Ha = 150 voetbalvelden vol zonnepanelen aanlegt, wordt ons de Wieringermeerdijk 300 meter verder in zee gelegd en wordt Medemblik verder geïsoleerd in zijn ontwikkeling.

De communicatie tussen Medemblik en Hollands Kroon houdt op bij de oude West-Friese Dijk. De krant plus alle communicatie bij onze buren stoppen bij deze dijk.

Alle nieuwsgaring uit de polder komt van horen zeggen. Wij hebben een gemeentebestuur, welke op onze winkel hoort te passen, waarbij iemand uit Medemblik anders denkt als iemand uit Nibbixwoud. Ook richting Den Oever wordt alles maar ontwikkeld om de datacentra van energie te voorzien. Ook financieel heeft Medemblik geen enkel voordeel!!

LET OP UW ZAAK EN HET IJSSELMEER! STEM TEGEN DEZE ONTWIKKELING!

Reacties naar Jan van der Lee, jan@agroplant.nl.