Sinterklaas voor anker in Medemblik

Algemeen
Vin en Frank vissen de pakjes uit het water.
Vin en Frank vissen de pakjes uit het water. (Foto: aangeleverd)

Geen sfeervolle lichtjesintocht, grote optocht door het centrum van Medemblik en swingend sinterklaasfeest in kasteel Radboud. De lichtjesintocht van Sinterklaas in Medemblik trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Het was onmogelijk de uiterst sfeervolle intocht in deze tijd door te laten gaan. Maar de Sint, zijn Pieten en de stoomboot vol met pakjes kwamen dit jaar evengoed naar Medemblik. Sinterklaas gaf aan dat alle kinderen gewoon hun cadeautjes krijgen. Tenminste, als alles goed gaat... in de sloten van de stad worden namelijk overal drijvende pakjes gevonden.

Het verhaal Sinterklaas voor anker is te volgen via de knutselvlog van de vloggers Vin en Frank en te bekijken via de Facebookpagina van Sinterklaas in Medemblik. Vincent: “Alle basisscholen in Medemblik volgen onze vlog. We ontvangen ook creatieve juffen van de scholen. Zij hebben fantastische knutselideeën voor onze vlog. We hopen dat alle kinderen meedoen met knutselen, bakken, zingen en dansen. Ondanks dat het dit jaar allemaal anders is, wordt het wel superleuk!” Frank: “Sinterklaas komt ook naar onze knutselstudio toe. Vanuit de studio heeft hij een online ontmoeting met alle kinderen van de basisscholen. Echt wel supergaaf!”

Geheime aankomst

Het live verslag van de geheime aankomst van Sinterklaas werd door de kinderen op zaterdag 14 november, de dag van de oorspronkelijke intocht, thuis bekeken. Een aankomst die uiteraard plaatsvond zonder publiek. Het dreigde nog even spannend te worden, omdat de stoomboot dit jaar niet genoeg kolen had geladen. Hierdoor werd Medemblik net niet bereikt. Dankzij de inmenging van burgemeester Frank Streng werd de sint gered en door het landingsvaartuig van de mariniers naar Medemblik gebracht. Op deze geheime aankomstplek was de burgemeester hoogstpersoonlijk aanwezig om de Goed Heiligman welkom te heten.

Natte cadeautjes

Er zijn al heel veel cadeautjes mee van boord genomen en naar de pakjeskamer in kasteel Radboud gebracht. Er gaan ‘s nachts echter nog steeds Pieten in allerlei vaartuigen naar de stoomboot toe om alle pakjes van boord te halen. Dat daarbij soms iets mis gaat, blijkt uit het aantal drijvende pakjes dat in de wateren rondom Medemblik gevonden wordt. Frank: “Tijdens het vissen zag ik dat er allemaal pakjes in het water drijven. Heel gek. Ik heb de pakjes uit het water gevist en meegenomen naar onze knutselstudio. Daar hangen ze nu te drogen. Ook hangen er pakjes in de lokalen op de scholen en bij de Marskramer. Daar worden waslijnen verkocht, dus dat is een hele handige plek.”
Nu maar hopen dat alle pakjes vóór 5 december gevonden, gedroogd en verzameld kunnen worden, zodat alle kinderen van Medemblik weer een mooie pakjesavond beleven.