Droppingsroute West-Friesland van Marjan Schipper uit Abbekerk

Algemeen
Marjan Schipper laat de droppingsroute zien.
Marjan Schipper laat de droppingsroute zien. (Foto: Theo Annes)

Marjan Schipper schreef het boek Droppingsroute West-Friesland. Het is een route langs de afwerpterreinen, waar C.A.T. (Commandant Afwerpterreinen) Hil Schipper het commando voerde van september 1944 tot mei 1945. “Ik ben een schoondochter van Hil Schipper (1917-1981) uit Spanbroek en getrouwd met zijn oudste zoon Simon. Het gaat mij er om dat zoveel mogelijk mensen weten waar de droppingsvelden zich bevonden en ook hoe het met die droppings ging in de oorlog. Ik hoop dat veel mensen herkenning en plezier aan het boek beleven.”

Het boek ontstond naar aanleiding van een busrit tijdens de reünie van de familie Schipper in 2018. “Ik werd nieuwsgierigheid waar die droppingsvelden zich bevonden. Of deze plekken nog te vinden waren. Dat was eerst nog onduidelijk, evenals of daar nog wel iets interessants te zien zou zijn. Mandrill was bekend aan de Zomerdijk, maar waar lagen die andere velden? Ik begon een intensieve zoektocht.”

Makkelijk en moeilijk

Voor Marjan waren verschillende boerderijen en velden makkelijk te vinden, maar andere kostten veel meer tijd en moeite. “Men wist onderling niet waar een ander veld zich bevond, want alles wat men wist in die tijd, kon het leven kosten. Naarmate het onderzoek vorderde kwamen meer vragen boven. Wat werd er gedropt? Hoe ging dat? Voor wie waren de gedropte materialen en door wie werden ze eigenlijk besteld? Waar gingen ze naar toe en waar werden ze voor gebruikt? Waar werden ze opgeslagen en hoe werden ze vervoerd? En diverse antwoorden leverden weer nieuwe vragen op”, meldt de Abbekerkse.

Geheim

De zoektocht naar het centrale wapendepot in de Wieringermeerpolder leidde naar twee slootjes. “Daar werden de gedropte wapens in het geheim opgeslagen in depotschepen. Dat die daar toen lagen, was een grote verassing. Deze ontdekking en vele andere leidden tot dit routeboek met vele verhalen, authentieke beelden, notities, tekeningen, documenten, kaarten en zelfs een stukje echte parachutezijde.

Interactief

Het routeboek is ook interactief. Het begeleidt de lezers niet alleen in gedachten langs de afwerpterreinen waar C.A.T. Hil Schipper het commando over voerde van september 1944 tot mei 1945. Pak eens de fiets of de auto en rijdt erlangs om een beeld te krijgen bij de plek waar de droppings plaatsvonden. De tekst in het boek heeft betrekking op alles wat met deze terreinen te maken had.

Route

“De route begint bij C3 en eindigt bij Mandrill aan de Zomerdijk in Spanbroek, gaat door de Wogmeer, de Streek en de Wieringermeerpolder. Het kan in zijn geheel of in delen gereden worden. Met de kaarten op de uitgeklapte kaften, de bijgeleverde losse kaart, legenda, routebeschrijving en adressenlijst is alles heel gemakkelijk te vinden”, legt Marjan uit.

Cadeautje

Het boek à 22,50 euro is te bestellen via mcjtorbijn@gmail.com of tel. 06-46247079. Misschien een leuk cadeautje voor onder de boom?

Afbeelding