Ondanks dreiging bleef het rustig in Medemblik

Algemeen
Uit voorzorg hadden sommige ondernemers hun ruiten al beveiligd.
Uit voorzorg hadden sommige ondernemers hun ruiten al beveiligd. (Foto: Medemblik Actueel)

Gewild of soms ongewild werden inwoners van Medemblik toegevoegd aan de appgroep Stad bezetten Medemblik. De één wilde blijven in de groep, anderen klikten de appgroep gelijk weer weg. De oprichters van de appgroep wilden dinsdag 26 januari een vreedzame demonstratie in de Nieuwstraat van Medemblik. Maar na navraag bleken er ook relschoppers geïnteresseerd te zijn in dit protest.

Vooral jongeren voelen zich door de avondklok beperkt in hun vrijheid. Iedereen heeft wel kunnen zien op de media wat er de afgelopen paar dagen speelt in Nederland. In verschillende steden of dorpen komen mensen in opstand. Van vreedzaam protest is niet veel te zien. Dat blijkt uit de ravage in onder meer Den Bosch en Amsterdam. Buurtbewoners hielpen dinsdagochtend de rotzooi op te ruimen. En supporters van voetbalclubs meldden zich afgelopen dinsdag bij de politie om in de bres te springen voor hun geliefde stad. Zij wilden helpen de rust te bewaren.

Rellen

Omdat er afgelopen maandag signalen waren dat er rellen zouden uitbreken op de Nieuwstraat in Medemblik besloot burgemeester Streng na overleg met de politie en het openbaar ministerie om de demonstratie niet toe te staan en een noodbevel uit te vaardigen om de openbare orde te handhaven. De protestactie werd snel verplaatst naar maandag 25 januari, maar inwoners merkten daar niet veel van. De appgroepen van de relschoppers draaiden nog op volle toeren en er bleef nog steeds dreiging dat de ‘zogenaamde demonstranten’ dinsdagavond zouden komen naar de Nieuwstraat.

Rustig

Een paar kleine groepjes jongeren zorgden even voor onrust. Zij stonden er geheel alleen voor en dropen snel af. Verder bleef het stil in Medemblik. Misschien wel omdat burgemeester Streng een tweede noodbevel had uitgevaardigd en er meer blauw op straat was, en heeft het degenen afgeschrikt die geen vreedzame bedoelingen hadden.

Voorzorgsmaatregelen

Sommige winkeliers en horecagelegenheden troffen voor de avond voorzorgsmaatregelen. En regelmatig liet politie zich zien in de binnenstad. “Ik zat best wel in de piepzak”, zegt Ed van de Mitra. “Ik had al voorzorgsmaatregelen genomen, maar gelukkig is er niets ernstigs gebeurd in de Nieuwstraat. Ik snap wel dat jongeren moeite hebben met de avondklok, ze zijn al bijna een jaar lang van veel van hun vrijheden beroofd, maar dat is geen excuus om te gaan rellen en zo te zien hadden de jongeren in Medemblik dezelfde gedachten. Ik ben blij dat onze kids dat inzagen.”

Geen schade

Sommige ondernemers bleven in hun winkel, in spanning van wat er komen ging. “Ik dacht al: onze kinderen doen dat niet. Die slopen toch niet hun eigen stad”, zegt andere ondernemer van de Nieuwstraat. “En ik ben blij dat ik gelijk heb. Ik kan mij gewoon niet voorstellen dat onze eigen jongeren dat zouden doen.”

De Medemblikker kids zijn verstandig genoeg om hun ondernemers geen schade te berokkenen. Ze willen tenslotte de volgende dag ook wel weer een patatje afhalen, een biertje, flesje drank of sigaretten halen. De ondernemers in de binnenstad zijn opgelucht dat het zo is gelopen. Geen schade, geen rellen, maar gewoon gezond verstand gebruiken en nuchter blijven. Nog even volhouden, de toekomst ziet er vast binnenkort beter uit.

Vooral jongeren willen worden gehoord. Zij vinden dat de avondklok hun vrijheid beperkt.