Uniek natuurgebied in Wieringermeer

Algemeen
Prachtige natuur, om de hoek.
Prachtige natuur, om de hoek. (Foto: aangeleverd)

“Veel Nederlanders weten wel hoe mooi Zuid-Frankrijk is, maar niet hoe mooi het Robbenoordbos of de Wieringerkust eigenlijk is. We leven in een uniek gebied met een grens van zout en zoet, een grens van nieuw en oud land en veel water. Gelukkig hoor en zie je dat nu steeds vaker terug van de mensen om je heen. Dankzij corona gaat iedereen op zoek naar de mooie plekjes in de buurt. Men krijgt er oog voor en leert het waarderen. Dat is een mooie ontwikkeling. Bijkomend effect is wel dat de natuur meer onder druk komt te staan van recreatie. We zullen daarom op zoek moeten naar die balans. Rustgebieden afwisselen met recreatieve natuur.”

Aan het woord is Bob Woets, voorzitter van Natuurvereniging Wierhaven. Een vereniging die officieel in maart 1973 is opgericht door Otto de Vries uit Wieringerwerf onder de naam Vogelwacht Wieringen en Wieringermeer. “In onze huidige vorm bestaan we sinds januari 1983. Deze vereniging kende echter ook voorlopers. Het was namelijk al in 1959 dat mijn - helaas in 2019 overleden oom - Dick Woets op 14-jarige leeftijd de ‘Vogelwerkgroep Wieringermeer’ stichtte. Dat ging toen niet via de officiële kanalen en was ook geen uitgebreide vereniging met leden. Van hem heb ik overigens wel het ‘vogelvirus’ geërfd.”

Intentie

Natuurvereniging Wierhaven is opgericht met de intentie aan educatie en soortbescherming te doen en deze te monitoren. Momenteel telt de club bijna 110 leden. Bob: “Tientallen jaren geleden telde de vereniging wel eens ruim 200 leden, het zou mooi zijn als we dergelijke aantallen opnieuw kunnen halen. Mensen worden zich steeds bewuster van de natuur rondom huis. Corona draagt daar absoluut aan bij. We zien dat gelukkig terug in het aantal betrokken mensen bij onze vereniging. Lid of niet!”

Jeugd

Op de vraag wat de criteria zijn om toe te treden tot de vereniging antwoordt Bob: “Iedereen mag lid worden, zowel binnen als buiten ons werkgebied. Natuurvereniging Wierhaven is actief in de voormalige gemeenten Wieringen, Wieringermeer en de stad Medemblik. Dat is van oudsher zo ontstaan. We hebben ook leden van net buiten ons gebied, en zelfs uit Zuid-Nederland. Bijvoorbeeld natuurliefhebbers die hier zijn opgegroeid en door lid te blijven toch op de hoogte willen blijven van onze regio. Verder telt de vereniging drie ereleden, waaronder uiteraard oprichter Otto de Vries en dan hebben we naast ‘gewone’ leden nog jeugdleden tot en met 18 jaar en de mogelijkheid om huisgenootlid of donateur te worden.” Volgens Woets zijn nieuwe leden meer dan welkom. “Het zou ook mooi zijn als we meer jeugd aan onze vereniging kunnen verbinden. Natuureducatie is zo belangrijk om zo veel mogelijk mensen bewust te laten zijn van hoe mooi en waardevol de natuur om de hoek al kan zijn!”

Excursies

De leden van Natuurvereniging Wierhaven ontvangen tweemaal twee maal per jaar het verenigingsblad met de naam ‘de Meerkoet’. “Verder organiseren we jaarlijks zo’n 15 tot 20 excursies waaraan onze leden veelal gratis kunnen deelnemen. We organiseren ook geregeld cursussen, maar niet jaarlijks. Iedereen kan zich daarvoor opgeven, maar leden krijgen uiteraard voordeel. Tevens hebben we vier keer per jaar een ledenavond, we hebben deze omgedoopt tot ‘halfuurtjesavond’, waarin we vier keer een presentatie van 30 minuten organiseren. Voor en door leden. We zien toch dat vaak zo’n 20% van ons ledenbestand aanwezig is! Voor dit jaar zijn we aan het kijken welke alternatieven - vanwege Corona - we kunnen bieden.”

Verrast

“Hoe we onze leden in deze tijden bereiken? Dat is best lastig”, beaamt Bob. “Toch waren we overigens blij verrast hoeveel van hen zich vorig jaar aansloten bij een digitale jaarvergadering. Zelfs de ouderen wisten de weg te vinden! Verder kom ik zelf graag buiten en kom ik zodoende geregeld leden tegen. Velen kennen elkaar onderling vanuit het veld. Dit jaar willen we wel iets meer digitaal gaan organiseren. Denk bijvoorbeeld aan een leuke lezing. Deze zullen echter ook voor niet-leden beschikbaar komen. Daarnaast zijn we actief via Facebook en Instagram en de website.”

Kennis

De meerwaarde van Natuurvereniging Wierhaven zit ‘m volgens Bob Woets vooral in de kennis over het gebied. “We hebben altijd diverse werkgroepen gehad. Elke werkgroep kent zijn eigen specialisme. Denk aan vogels, zoogdieren en planten. Met al onze leden hebben we zo ontzettend veel kennis over dieren en planten die in ons gebied voorkomen. Dan moet je niet alleen denken aan het aantal broedende vogels, maar ook aan het voorkomen van vlinders, zoogdieren, nachtvlinders, libellen, planten maar ook bijvoorbeeld trekvogels die hier soms maar één week per jaar zijn. We weten precies welke plekken in welke periode belangrijk zijn voor welke soorten. De aanwezige kennis is enorm en velen kunnen daar gepassioneerd over vertellen. Daarom zijn onze excursies ook zo leuk!”

Energietransitie

Naast excursies houdt de vereniging zich bezig met zogenaamde tellingen. Denk aan vlinder- en mollentellingen, maandelijks alle wadvogels van Den Helder tot Den Oever en alle ganzen in de gehele Wieringermeer. Een berenklus volgens de voorzitter. “Ruim tien tellers gaan maandelijks gecoördineerd op pad en verzamelen enorm veel waardevolle informatie. Daarnaast speelt er natuurlijk ontzettend veel in onze regio. De energietransitie, ontwikkelingen op water en op land. Dijken moeten verzwaard. Onze kennis is zeer waardevol voor dergelijke projecten waar we soms mee te maken hebben. We zijn echter geen protestclub. We proberen onze waardevolle informatie goed in te zetten om er zoveel mogelijk natuurwaarde mee te kunnen creëren en behouden!”

Puzzelstukje

De natuurwaarde behouden in een tijd waar onder meer stikstofproblematiek, CO2-uitstoot, opwarming van de aarde en de grote hoeveelheden plasticsoep een grote rol spelen, mag met recht een uitdaging worden genoemd. Bob: “Het is natuurlijk een enorm complex vraagstuk. We willen allemaal streven naar groene energie, maar aan de andere kant mag het niet ten koste gaan van ons landschap. Een enorme puzzel die gelegd moet worden. Iedereen heeft zelf een puzzelstukje in handen. Dat begint thuis misschien al wel met afvalscheiding, een groene tuin of zonnepanelen. Uiteindelijk draagt het allemaal bij om weer een stapje vooruit te kunnen zetten. Bij Wierhaven helpen onze leden soms mee bij de opruimacties langs de Wieringer kust. Ongelooflijk hoeveel plastic je dan verzamelt! Als iedereen een puzzelstukje zou leggen gaan we in elk geval weer de goede kant uit. Mede doordat de natuur steeds meer aandacht krijgt, zit onze vereniging in de lift. Denk alleen al aan de vraagstukken met betrekking tot biodiversiteit. We krijgen steeds vaker vragen over vogels, insecten en aanvragen voor lezingen. Uiteindelijk moeten we het met elkaar doen en er samen een leefbare regio van maken. Niet alleen voor onszelf, maar net zo goed voor alles wat om eens heen leeft en groeit.”

Zie ook: www.wierhaven.nl

Vogelaars turen naar de schoonheid die geboden wordt.