Lief plekje grond vraagt hulp van West-Friezen in Andijk

Algemeen
Kom zaterdag helpen om voor Sorghvliet een mooie ontmoetingstuin te maken.
Kom zaterdag helpen om voor Sorghvliet een mooie ontmoetingstuin te maken. (Foto: aangeleverd)

De eerste schep gaat zaterdag 10 april de grond in. En wie wil helpen, kan zich aanmelden. De bedoeling is om, met elkaar, voor de hoofdingang van Sorghvliet aan de Sorghvlietlaan in Andijk een begin te maken voor een ontmoetingstuin voor bewoners van Sorghvliet en inwoners van Andijk. “Voor mij is het de taak om verbinding te zoeken tussen allerlei partijen”, zegt Edith Hartog uit Andijk en lid van werkgroep Lief plekje grond, “want groene vingers... die heb ik niet.”

Edith benadrukt dat de ontmoetingstuin gezelligheid brengt voor iedereen. “Hoe leuk is het om lekker met je handen in de prut te wroeten in een (vergeten) groentetuin, mooie bloemen te plukken in de pluktuin, te genieten van al dat groen, het gezoem en het drukke leven in de insectentuin.”

Initiatief

Dit initiatief is jaren geleden bedacht als verbindend onderdeel tijdens het ontwerpfestival ‘Sorghvliet Nieuwe Stijl’. “Helaas loopt de realisatie van dit enorme project door allerlei omstandigheden uit de pas met het eerder genoemde en gewenste tijdspad”, laat Edith weten, “maar in deze tijd snakt men in Andijk naar verbindende activiteiten. Sylvette Ernsting, opbouwwerker van de gemeente Medemblik, boog zich over mogelijke initiatieven in de gemeente en trof onder meer dit idee aan. Ze blies het stof eraf en ging op zoek naar mensen die hier invulling aan willen geven. Joost Botman en ik sloten zich aan en nu is het zaak om aan de slag te gaan.”

Beperkte mogelijkheden

De huidige mogelijkheden zijn heel beperkt, ook vanwege de coronamaatregelen van het kabinet, maar de ideeën komen in overvloed. “Je kunt wel stellen dat onze ideeën wild zijn en out of the box, maar zeker te realiseren. We hebben het al gehad over kippetjes, oogstfeesten en ‘live cooking’. We starten aanstaande zaterdag bescheiden, maar zoals het een goed tuinier betaamt doet geduld en goede zorg groeien en bloeien.”

Wat is nodig?

Dit is typisch zo’n project: met elkaar de schouders eronder zetten, er voor elkaar zijn. Wie wil helpen en steekt de handen uit de mouwen? “Wij zoeken plant- en pootgoed wat we kunnen gebruiken in een van de genoemde plantvakken (plukbloemen, vaste planten, groenteplantjes e.d.). Dus wie voor de tuin wil doneren, heel graag! Daarnaast zoeken we ook mensen die het leuk vinden om regelmatig tijd en aandacht aan de tuin te besteden. Dat gaat van ‘kwaadjes’ wieden, water geven, uitdunnen, snoeien en plukken tot meedenken over de ontwikkeling van ons ‘Lief plekje grond’.”

Leerlingen inzetten

Edith zou het mooi vinden als jong en oud verbinding met elkaar zoekt in de ontmoetingstuin. “Het lijkt mij fantastisch om leerlingen van de praktijkschool aan het werk te zien in de tuin. Voor hun misschien een stage-opdracht, voor ons een manier om de tuin mooi te houden. Of leerlingen van een groenschool die een plan maken voor het onderhoud of indeling. Of de kinderen van een school die tijdens de kookles van pastinaak een heerlijke soep maken. We hebben legio ideeën”, vertelt Edith enthousiast.

Wie komt helpen?

Wie het leuk lijkt om zaterdag 10 april te helpen met de pluktuin of groenten te planten voor de volkstuin, is van harte welkom. “Of denkt u: ‘ik heb planten, struiken of boompjes wat niet meer in mijn tuin past, breng het tussen 13.00 en 16.00 uur naar Sorghvliet. Wij ontvangen iedereen met open armen. Vergeet niet een eigen schop mee te nemen. Het zou mooi zijn als we samen dit ‘lieve plekje’ kunnen realiseren!”

Aanmelden of meer informatie is te verkrijgen via Edith Hartog, tel. 06-53675235 of info@edithhartog.nl.