Natuurgebied de Groote Vliet in Onderdijk krijgt er tien hectare bos bij

Algemeen
Recreëren in het natuurgebied De Groote Vliet.
Recreëren in het natuurgebied De Groote Vliet. (Foto: aangeleverd)

Komend najaar wil Staatsbosbeheer starten met de aanplant van jonge bomen in natuurgebied de Groote Vliet. Het gebied krijgt er circa 10 hectare bos bij. Het nieuw aan te planten bos zal deels aansluiten bij het al bestaande bos. Om omwonenden te informeren organiseert Staatsbosbeheer op 1 juli een informatieavond.

De Groote Vliet is een natuurgebied in de gemeente Medemblik van ruim 97 ha groot. Op dit moment is er 12 ha bos in het gebied. Het nieuw aan te planten bos zal aansluiten bij het al bestaande bos, waardoor het totale bosoppervlakte in het gebied circa 22 ha wordt. Daarnaast blijft een deel van het gebied moeras, rietland en overstromingsgrasland, zodat er ook voor weidevogels en amfibieën voldoende plek blijft.

Toekomstbestendig bos

Het nieuwe bos wordt ingeplant met verschillende soorten, voornamelijk inheemse, bomen. In de Groote Vliet plant Staatsbosbeheer onder andere eik, wilg, walnoot en haagbeuk. Door de aanplant van veel verschillende boom- en struiksoorten wordt het bos gevarieerder en daardoor nog aantrekkelijker voor dieren, planten en mensen. Meer variatie betekent ook dat een bos veerkrachtiger wordt en dus beter bestand is tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme droogte of juist hele natte periodes, en ziektes zoals de essentaksterfte die momenteel de essen in Nederland bedreigt.

De aanleg van het bos komt onder meer voort uit de compensatie van de 7,6 hectare bos van het Dr. Van Steijnbos, dat in najaar van 2020 in de Schoorlse Duinen is gekapt.

Invulling recreatieve voorzieningen

De aanleg van het bos wordt gefinancierd door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij. Vanuit deze subsidieregeling is er budget voor het aanplanten van de bomen. Recreatieve voorzieningen, zoals fiets- en wandelpaden, bankjes en mogelijke andere invullingen, zitten niet in dit budget. In de planvorming houdt Staatsbosbeheer hier wel rekening mee, bijvoorbeeld door ruimte te laten voor wandel- en fietspaden, zodat dit te zijner tijd met de betrokken partijen verder opgepakt kan worden.


Het extra stuk bos. Foto: aangeleverd

Informatieavond

In de planvorming werkt Staatsbosbeheer samen met de gemeente Medemblik. Ook worden de direct aanwonenden van het recreatiepark Vlietlanden en overige geïnteresseerden bij het ontwerp en het planten van het nieuwe bos betrokken.

Op 1 juli organiseren we een informatieavond voor omwonenden bij eetcafé ’t Hartje op golfbaan De Vlietlanden (Grutteweide 31 te Wervershoof). Geïnteresseerden zijn hiervoor van harte uitgenodigd tussen 18.30 en 20.30. Iedereen kan op eigen gelegenheid langskomen, waarbij we rekening houden met de 1,5 meter afstand.

In verband met de maatregelen rondom Covid-19, vragen wij mensen om zich vooraf bij ons aan te melden via m.folkertsma@staatsbosbeheer.nl.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met met Mikal Folkertsma, boswachter voor de Kop van Noord-Holland: e-mail: m.folkertsma@staatsbosbeheer of tel. 0623647064.

Het extra stuk bos.