Stoomsloepenfestijn in Stoommachinemuseum in Medemblik

Algemeen
Met de sloep eropuit
Met de sloep eropuit (Foto: aangeleverd)

Bij het Nederlands Stoommachinemuseum, gevestigd in het voormalig stoomgemaal Vier Noorder Koggen, meert op zaterdag 7 en zondag 8 augustus een groot aantal authentieke stoomsloepen af aan de museumsteiger. 

Voor de bezoekers een prachtig schouwspel de sloepen met grote rookpluimen af en aan te zien varen op de Kleine Vliet. Voor alle boten geldt: ze hebben een ketel en stoommachine aan boord voor de voortstuwing. Bij voldoende capaciteit en afhankelijk van het weer mogen bezoekers kosteloos een stukje meevaren met de sloepeigenaren.

Nog nooit eerder bij het museum vertoond: de gasten kunnen, als het weer het toelaat zaterdagmiddag ringsteken met stoomsloepen! Spektakel gegarandeerd!

Rondvaarten

In de IJsselmeerhaven tegenover het museum liggen de historische en gerestaureerde stoomsleepboten Noordzee uit 1922 en Adelaar uit 1925 afgemeerd aan de steiger. Wie wil meevaren met deze kolengestookte stoomsleepboten? Reserveer dan een ticket en stap aan boord voor een vaartocht van een uur over het IJsselmeer. Rondvaarten vertrekken zaterdag en zondag om 11.00(N), 12.00(A), 13.00(N), 14.00(A), 15.00(N) en 16.00(A) uur. Per vaartocht kunnen maximaal 30(N) respectievelijk 15(A) personen mee. (N=Noordzee, A=Adelaar). Ticket à 10 euro zijn verkrijgbaar aan de kassa. Reserveren via tel. 0227-544732, onder vermelding voorkeursboot en tijd.

Koggevaarder

Schipper Rob Smak van de Koggevaarder vaart met zijn passagiers in een klein uur langs de mooiste plekken rondom Medemblik. Rondvaarten vertrekken zaterdag en zondag vanaf het museum om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Tarieven combinatieticket museumbezoek én rondvaart: kinderen 5 tot 12 jaar 12,50 euro, jongeren vanaf 13 jaar en volwassenen 15 euro. Museumkaarthouders betalen 8 euro. Reserveren combinatieticket via tel. 0227-544732.

Het museum is onder stoom en de machines draaien zowel binnen als buiten in de machinetuin. Kinderen kunnen zelf stoom maken met miniatuurstoommachines en met de leuke speurtocht het museum verkennen.

Het Nederlands Stoommachinemuseum is gevestigd aan Oosterdijk 4 in Medemblik. Kijk voor meer informatie of online tickets reserveren op www.stoommachinemuseum.nl .