Theaterwandeling MTG Sint Pieter in Medemblik

Algemeen
Ook in de regen werd de wandeling voortgezet.
Ook in de regen werd de wandeling voortgezet. (Foto: RG-Fotografie)

Toneelvereniging Sint Pieter verzorgde zaterdag 11 september een theaterwandeling langs diverse locaties in Medemblik. Dit in het kader van het monumentenweekend.

Met veel plezier werden groepen van ongeveer dertien deelnemers begeleid door enthousiaste gidsen. De eerste locatie was uiteraard het verenigingsgebouw Sint Pieter. In de grote zaal waren de toeschouwers deelgenoot van een jaarvergadering van de vereniging. Zij waren publiek, maar ook deelnemers in de vergadering en werden gezien als potentiële leden van de toneelvereniging. Een oproep om nieuwe leden binnen de club te verwelkomen.

Daarna nam de gids ze mee naar het monument van de Munt. Een bijpassend kort verhaal werd hier verteld door de gids. Het muntgebouw stond hier in vroeger tijden. De munt werd afwisselend geslagen in Medemblik, Hoorn en Enkhuizen. Bijzonder was dat de gids ook een echte munt liet zien uit de muntenverzameling van Ad Gieling.

De wandeling ging verder naar de gedenksteen van Lord Murray in de tuin van de Bonifaciuskerk. In de kerk zelf ligt zijn grafsteen. Gidsen vertelden het verhaal over de schotse edelman Lord Murray. Hij vluchtte uit Schotland en kwam in Medemblik terecht. Zijn huis stond in die tijd op het begin van het Achtereiland en niet zoals velen denken op de Breedstraat.

Daarna was het station van de stoomtram aan de beurt. Op het perron werd een komisch toneelstukje opgevoerd. Een man op de vlucht voor zijn vrouw, het liep toch min of meer goed af, want de trein naar Hoorn ging niet.

Als laatste locatie was Kasteel Radboud aan de beurt. Door de binnenstad naar het kasteel en onderweg werden verschillende verhalen verteld, onder meer over het  huis van de boordenstrijksters in de Bangert.

Tot slot werd in het kasteel Radboud een voorstelling gegeven over de bekende Grote Pier.

Het was een geslaagde dag voor iedereen.