Inwoners Abbekerk blijven strijden voor vernieuwing dorpshuis

Algemeen
Volle bak in de zaal van het gemeentehuis.
Volle bak in de zaal van het gemeentehuis. (Foto: Facebook Freddy Stapersma)

De zaal in het gemeentehuis, waar de inspreekavond plaatsvond voor het dorpshuis in Abbekerk, zat maandag 11 oktober behoorlijk vol tijdens de raadsbrede commissievergadering. Inwoners kregen de kans om hun mening te zeggen en dat deden ze. Hoezo gaan de plannen op het dorpshuis te vernieuwen niet door? Daar zijn toch afspraken over gemaakt?

Het plan van de gemeente Medemblik om het dorpshuis te upgraden is sinds een paar weken van de baan. De gemeente heeft de middelen niet om het plan uit te voeren. Daar zijn vele inwoners het niet mee eens. Onder meer Freddy Stapersma en woordvoerder René Veerman. Freddy gebruikt Facebook als platform en hij krijgt veel steun en reacties. René sprak in tijdens de bijeenkomst in het gemeentehuis.

Gang van zaken

De dorpsraad stapte zeven jaar geleden naar de gemeente met het doel om het energieslurpende dorpshuis te vervangen door een duurzaam multifunctioneel dorpshuis. In juni dit jaar kreeg het bestuur de opdracht voor 31 augustus een compleet plan te presenteren aan de gemeente. Geen makkelijk plan in drie maanden, terwijl velen op vakantie waren. Maar vrijwilligers gingen aan de slag met de indeling en financiering van het te vernieuwen dorpshuis. Ruimtes werden op papier verplaatst om zo’n goedkoop, duurzaam en compact mogelijk dorpshuis te realiseren. Op precies 31 augustus werd het plan ingeleverd bij de gemeente. Die minstens zes jaar voor plannen nodig had. Twee weken later werd het bestuur door de gemeente uitgenodigd om te praten. Trots dat zij dit in zo’n kort tijdsbestek voor elkaar hadden, togen zij naar het gemeentehuis. Tijdens deze bijeenkomst werd met geen woord gerept over het ingediende plan. De wrange boodschap van de gemeente was dus dat het plan ondanks een voorgaande bezuiniging van 5 miljoen euro niet door kon gaan.

Tijdens de dorpsraadvergadering van woensdag 6 oktober kwamen veel emoties los bij de inwoners van Abbekerk, maar in de loop van de vergadering werd één ding heel duidelijk: de strijd gaat verder. De Abbekerkers gooien het bijltje er niet bij neer.

Spreekrecht

René Veerman is voorzitter van het bestuur van het dorpshuis in Abbekerk en nam het woord tijdens de vergadering. “Het bestuur voelt zich echt geschoffeerd door de handelswijze van dit college sinds het raadsbesluit van vorig jaar november.” Later op de avond kreeg hij daarbij een verrassing. “Het bleek namelijk dat onze plannen niet eens gedeeld waren door het college. Ik was totaal verbijsterd! Diep teleurgesteld was ik, en dat geldt natuurlijk ook voor het raadsbesluit. Je denkt dan dat het goed zit en je bent hoopvol, maar ook dat vegen ze gewoon van tafel. Afspraak is dus géén afspraak voor hen.”

De Abbekerker is als inwoner van de gemeente Medemblik bezorgd dat als dit college niet gecorrigeerd wordt het er erg slecht uitziet voor voorzieningen in alle kleinere kernen. “Sinds 1991 zit ik in dit bestuur en kan niet anders dan constateren dat sinds de fusie naar de gemeente Medemblik in 2007 het hard achteruit is gehold met de ondersteuning van deze belangrijke voorzieningen voor onze samenleving. Het voorstel om de tekorten te verhalen op de voorzieningen van de inwoners is echt beneden alle peil.” 

Begroting

Over de begroting van de gemeente Medemblik zijn de meningen verdeeld. Velen snappen dat het niet makkelijk was om die te maken na een moeilijke periode. “Het college zal zich ongetwijfeld beroepen op de moeilijke keuzes die zij moesten maken bij deze begroting. De belangrijkste oorzaak van de tekorten zijn een gevolg van het door een hogere overheid naar beneden delegeren van taken zoals de WMO, zonder daar de benodigde expertise en voldoende budget bij te leveren. De gemeente wil deze tekorten nu gaan verhalen op de inwoners door de voorzieningen te laten wegkwijnen en op hetzelfde moment de OZB met 14% te verhogen. Deze tekorten moeten niet opgevuld worden door dit soort trucs. De enige juiste reactie van dit college was het tekort op de begroting terugleggen waar het hoort; bij die hogere overheid die het probleem veroorzaakte. Het ontbreken van dit besef en het ontbreken van enige lange termijnvisie is een teken van incapabel bestuur.

Vertrouwen

René hamert erop dat het vertrouwen in de gemeente volledig is verdwenen en heeft plaats gemaakt voor groot wantrouwen. “Desondanks geven wij de hoop niet op. Dat is gevestigd op het gezond verstand van de raad om het college ter verantwoording te roepen en dit doemscenario om te buigen.”