Poolwedstrijden in ‘t Kraaienest in Medemblik

Algemeen
Pool ook mee op 7 november in 't Kraaienest.
Pool ook mee op 7 november in 't Kraaienest. (Foto: Pexels/Pavel Danilyuk)

In café ‘t Kraaienest worden om de drie weken poolwedstrijden gehouden voor dames als heren van alle leeftijden. De eerste wedstrijd op 17 oktober bewees meteen dat men nooit te oud is voor dit prachtige spelletje. Opa Kraai (Piet Kraaijvanger 77) kwam na zeven winstpartijen in de finale tegen kleinzoon Mike (19).

Het poolbiljarten is 150 jaar geleden overgewaaid van Amerika naar Engeland. Vandaaruit naar Nederland; vanwege de Britse gastarbeiders is het nu veertig jaar in dit land ook super populair, omdat het zowel door dames als heren gespeeld wordt. De eerste wedstrijdmiddag was poolen met hoogstandjes: zo werd veteraan Steward Campbell van tafel geveegd door Peter Commandeur en Engelsman James door Michel Bus.

Patrick Maas maakte de fout van zijn leven door de zwarte bal te potten in de kwartfinale tegen opa Kraai... en de witte erachteraan. Piet had dus alle mazzel van de wereld en ging door naar de halve finale waar hij het opnam tegen zoon Michel. Een partij van hoog niveau. Piet speelde super geconcentreerd en daardoor moest Michel het in ‘the best of three’ ontgelden. 

Op de tafel twee speelde Mike Kraayvanger tegen Michel Bus. Een barragepartij moest de beslissing brengen. Dit maakte Mike koelbloedig af en speelde de finale tegen zijn opa. De spanning was te snijden in ‘t Kraaienest en het publiek moedigde de jonge Kraai van alle kanten aan. Hierdoor kreeg ouwe Kraai vleugels, want aan de ene kant vond hij het prachtig dat zijn pupil zou winnen. Maar aan de andere kant vond Piet het zelf ook leuk om de hoofdprijs te pakken. Zolang dat nog gaat, vindt hij, want de jaren gaan nu toch wel tellen. Beiden wonnen een partij in ‘the best of three’, een barragepartij bracht uitkomst wie er met de prijs vandoor ging. De ervaring van de meester kwam er toen uit. Na een paar hoogstandjes en wat verdedigend werk, werd het Mike teveel en moest hij tevreden zijn met de tweede prijs. En opa... nam de vele felicitaties en waardering van het publiek in ontvangst.

Uitslag

Piet Kraaijvanger - 8 punten, Mike Kraaijvanger - 6, Michel Bus - 4, Michel Kraaijvanger - 2, Patrick Maas - 2, Peter Commandeur - 2, Fred Kok - 2 en Aron Brandsen - 2.

De volgende wedstrijd vindt zondag 7 november plaats om 16.00 uur.