Arno en Minko halen zoveel mogelijk geld op voor kinderoncologie

Algemeen
Arno en Minko op de foto met koningin Máxima (wassen beeld).
Arno en Minko op de foto met koningin Máxima (wassen beeld). (Foto: Facebook Minko)

Minko van Es uit De Rijp en Arno van Kampen uit Abbekerk hebben samen het platform Santa Màxima Nederland opgericht. Zij stellen zich ten doel om zoveel mogelijk geld op te halen voor de afdeling ‘verblijf en activiteiten’ van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Dit doen zij verkleed als Kerstmannen door geld op te halen bij bedrijven, door middel van acties en crowdfunding.

Arno en Minko houden zaterdag 11 december de motor tourrit ‘Santa Claus is coming to town’ in Noord-Holland. Door niet in grote groepen te rijden en te starten op verschillende plaatsen, wordt voorkomen dat er teveel mensen op één plek bijeenkomen. Hierdoor is deze rit coronaproof. Het is daardoor geen evenement, maar een tourrit waar iedereen zich voor kan aanmelden via https://www.facebook.com/santamaximanederland. Doe verkleed mee en maak er een bonte optocht van. “Een motorrijdende kerstman/vrouw brengt bij kinderen, vaders en moeders en ieder ander een lach op het gezicht”, volgens Arno. “Het rijden als kerstman/vrouw brengt bij ons ook een lach op het gezicht, echter de verdrietige kant van kanker kennen wij helaas ook. Vandaar onze spreuk: We rijden met een lach en een traan.

“Door als Kerstman op de motor een tourrit te rijden creëren wij aandacht voor onze missie”, laat Minko weten. In 2020 hebben wij dankzij vele donaties 13.222 euro opgehaald. Omdat wij een platform zijn en geen stichting gaat 100% van alle donaties rechtstreeks naar het ziekenhuis. De afdeling ‘verblijf en activiteiten’, welke wij financieel ondersteunen, biedt tijdens de behandeling de kinderen, hun broertjes en zusjes, papa’s en mama’s activiteiten aan om de ziekte even te vergeten en om mooie herinneringen te maken.”

Prinses Máxima Centrum

Ongeveer zeshonderd kinderen in Nederland krijgen de diagnose kanker. Nog steeds overlijdt één op de vier kinderen aan deze ziekte. Daarom namen ouders en zorgprofessionals meer dan tien jaar geleden het initiatief voor één nationaal kinderoncologisch centrum. Dat initiatief is uitgemond in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Een uniek centrum waar alle hoog complexe zorg en research voor kinderen met kanker bij elkaar komt. Desirée de Boer uit Abbekerk zet zich ook in voor Santa Maxima Nederland. “Omdat het voor een mooi doel is. De afdeling Kinderoncologie sprak mij heel erg aan. De opbrengst van de inzameling wordt onder meer gebruikt voor activiteiten voor de kinderen. Die staan in het teken van ontspanning, afleiding, bewegen en het creatief stimuleren van de kinderen. Ik heb beelden gezien van de kinderen op zo’n afdeling en ik mag echt van geluk spreken dat ik twee gezonde kinderen heb. Ik kreeg een brok in mijn keel, maar ook inspiratie om wat voor ze te doen.”

Collecteren

Desirée vervolgt: “Toen Arno twee jaar geleden een oproep deed, zeiden Ria Bruinsma en ik meteen ja. Ik regelde de collectebussen, want ik ben zelf coördinator van stichting Alzheimer hier in Abbekerk. Samen liepen we langs de deuren en Arno verkleed als kerstman op zijn versierde motor met lichtjes en kerstmuziek. Het zou fijn zijn als er dit jaar meer mensen kunnen collecteren. Aanmelden kan bij Arno via arnojetanneroos@live.nl. Des te meer we ophalen, des te beter.” 

Tompoucenactie

Dit jaar ook een tompoucenactie. “Die bedacht ik tijdens Koningsdag. Ik zag dat er veel oranje tompoucen werden verkocht. In mei benaderde ik de eigenaar van de Spar, Appie van Santen, om 1 of 2 euro per doos te doneren. Hij vond het een goed initiatief en stelde voor om zelfs 3 euro te doneren. Minko is ook bezig om mensen in De Rijp te werven voor een bestelling. Toen ik zaterdag 27 november een paar boodschapjes deed en op de bestellijst van de actie keek was ik zeer verbaasd: al dik tachtig dozen besteld! Geweldig toch! De bestellijst ligt er nog tot woensdagavond 8 december. Doe mee en bestel een doos met vier tompoucen voor slechts 5 euro, waarvan 3 euro naar het Prinses Máxima Centrum gaat. De bestellingen liggen zaterdag 11 december vanaf 09.00 uur klaar. Ik sta zelf in de winkel. En omdat Arno niet kan rijden, komt hij misschien zelf bij mij zitten in de winkel.”

Ongeluk

Veel mensen kwamen Arno in zijn kerstkostuum tegen op de motor. Zelfs Gerard Joling maakte er een filmpje van. Maar de aankomende tijd zit Arno niet op de motor. Hij werd van achter aangereden, motor in de prak en hij ook. Maar opgeven is geen optie. Het zit er voor Arno niet in om mee te gaan met de motorrit. Hij loopt op krukken en het gaat niet soepeltjes. Maar op zijn bank regelt hij van alles voor Santa Maxima Nederland. Hij zamelde knuffels in en wil die uitdelen om mensen ervan bewust te maken dat een knuffel veel doet voor een kind met kanker. Een manier om het bedrag, wat hij aan het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie wil geven, te verhogen.

Crowdfunding

Om Arno weer in het zadel te krijgen is er een crowdfunding opgericht voor een nieuwe motor. Want hoe kan hij anders naar bedrijven in zijn kerstpak om geld te vragen voor zijn actie. Het streefbedrag is 5.000 euro., maar dat is nog niet gerealiseerd. Arno helpen? Doneer een bedrag aan https://www.doneeractie.nl/santa-weer-in-39-t-zadel-voor-prinses-maxima-centrum/-57754 

Doneren

Rechtstreeks doneren aan Santa Maxima Nederland kan via https://www.maximaalinactie.nl/team/santa-maxima-nederland . Alle beetjes helpen...

Arno zijn motor is stuk. Hij heeft snel een nieuwe nodig om geld in te zamelen voor het Prinses Máxima Centrum.
Desirée en Arno op krukken.