Zelftesten is een makkie

Algemeen
Kinderen vanaf groep 6 mogen ook een zelftest doen.
Kinderen vanaf groep 6 mogen ook een zelftest doen. (Foto: Anastasia - Adobe Stock)

Wie eropuit wil gaan, voor zover het volgens de regels kan, kan een zelftest doen. Immers, er zijn al zoveel besmettingen, laten we het beperkt houden. Zelftesten zijn te koop bij de apotheek, drogist of supermarkt. De regering moedigt aan om zelf te testen. Test je positief, laat je toch nog testen door de GGD. Dan wordt dat opgenomen in de statistieken.

Lotte Nieman (20) uit Medemblik vond de zelftest erg makkelijk om te doen: “Omdat mijn zusje positief getest was op corona, besloot ik mezelf te testen. Ze zijn in diverse winkels te koop in Medemblik, dus ik kon gelijk aan de slag. Zelf had ik geen klachten, maar ik was in aanraking geweest met mijn zusje, die op dat moment geen klachten had, maar later wel milde klachten kreeg. Ze had last van hoofdpijn en was een beetje verkouden. Ze maakte een afspraak bij de GGD en was positief getest op corona.”

Zelftest

Nadat Lotte een test had gehaald, begon ze onwennig aan de procedure. “Ik heb als eerste uitgebreid de bijsluiter gelezen. Maar omdat er een duidelijk stappenplan met plaatjes instaat, is het heel makkelijk te volgen. Eerst mijn handen gewassen en mijn neus goed gesnoten. Ik ben wel eens eerder getest bij de GGD en toen kreeg ik het stokje heel diep in mijn neus. Het kriebelde ontzettend en voor mijn gevoel gingen ze veel te ver. Ik kreeg bijna braakneigingen. Dan is zo’n zelftest een makkie, want dan hoeft het stokje niet zo ontzettend ver je neus in.” 

Negatief

Lotte ging er tijdens de test al niet vanuit dat ze corona had, want ze voelde zich goed en had geen klachten. “Dus echt spannend was het niet. Uiteindelijk was de test negatief en was er niets aan de hand. Een zelftest halen en doen is dus erg makkelijk en zo gedaan. In zo’n vijf minuten ben je klaar met de test, dan is het nog 15 tot 30 minuten wachten totdat de test volledig is.”

Kinderen

Bij diverse scholen zijn dozen met zelftesten gebracht. De regering vindt het belangrijk dat het onderwijs- en kinderopvanginstellingen kunnen zelftesten om besmettingen zo snel mogelijk te signaleren. Daarmee voorkomen of verkleinen zij corona-uitbraken. Veel leerlingen van groep 6, 7 en 8 in het basisonderwijs staan er zelfs positief tegenover en willen dat wel gaan doen. Het gebruik van een zelftest is altijd vrijwillig. Normaal gesproken zijn volwassenen het voorbeeld voor kinderen, dit keer misschien andersom?

Kijk ook eens op