'Het moet in je zitten om reddingswerker te worden' - Nieuwjaarsduik ten goede aan KNRM Medemblik

Nieuws
De bemanning van KNRM Medemblik staat dag en nacht klaar voor noodgevallen op het IJsselmeer. (Foto: KNRM Medemblik)
De bemanning van KNRM Medemblik staat dag en nacht klaar voor noodgevallen op het IJsselmeer. (Foto: KNRM Medemblik) rodi.nl

MEDEMBLIK – Progressief West-Friesland verzorgt dinsdag 1 januari de Nieuwjaarsduik aan de Vooroever in Medemblik. Deelnemers kunnen zich bij strandpaviljoen De Zoete Zee om 13.30 uur inschrijven. Het goede doel is dit keer KNRM Medemblik.

Nieuwjaarsduikers betalen 5 euro om het koude IJsselmeer te trotseren en krijgen daarvoor twee consumpties. Na de duik kan men opwarmen in De Zoete Zee. Belangrijk is om zelf een handdoek mee te nemen. Een arts is aanwezig als eventuele noodgevallen zich voordoen. Opzwepende muziek wordt gedraaid voor de deelnemers om gezamenlijk het IJsselmeer in te rennen.

Goede doel

De KNRM Medemblik is dé hulpverlener op het IJsselmeer. Ook dit jaar zijn zij weer van de partij. De reddingboten en vrijwilligers zijn 24 uur per dag beschikbaar voor hulp. KNRM redt en helpt, kosteloos, sinds 1824. De vrijwilligers worden professioneel opgeleid. Het complete opleidingspakket bevat meer dan zeven opleidingen en cursussen. In Medemblik trainen de bemanningsleden elke dinsdagavond op alle aspecten van het reddingswerk.
Schipper

Eén van de bemanningsleden is Medemblikker Wouter de Boer, schipper van de Bernardine. "Ik hou van watersport en vooral kitesurfen. Merlin Swart, introduceerde mij bij Rescue Medemblik, later KNRM Medemblik. Het gesprek ging over hoe men met kitesurfers omging. Na een goed gesprek werd ik ingedeeld voor een oefenavond", lacht Wouter. "Ook hulpverlening trok mij wel en in 2011 werd ik lid."
Lid worden

Het duurt enige tijd voordat iemand toegelaten wordt tot de 'crew'. "Ik denk dat het in je moet zitten om een reddingswerker te worden. Natuurlijk is het spannend en de adrenaline giert door je lichaam, maar het is juist belangrijk om rustig te blijven en je focus te behouden. Als mijn pieper gaat, vertrekt de boot binnen tien minuten. Mijn dochter Marika reikt mijn sleutels aan en zoon Tane doet de voordeur al open. Teamwork is cruciaal in de reddingswereld. Bij vertrek krijgen de opstappers door mij een briefing met details waar het schip in nood is en wat we kunnen verwachten. De stuurman bepaald de koers en de bemanningsleden zorgen ervoor dat alles gereed staat, de EHBO-doos en alles wat nodig is om gekwalificeerde hulp te verlenen aan eventuele slachtoffers. Alles moet in één keer goed gaan. Ik ga altijd van het ergste uit, dan sta ik ook niet voor verrassingen."
Reddingsoperatie

Het team van KNRM Medemblik bestaat nu uit zeventien bemanningsleden. Wie interesse heeft om zich aan te melden moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Tussen de 18 en 45 jaar zijn en in Medemblik wonen of werken. Meestal is er met een bedrijf een regeling getroffen dat als de pieper gaat, het bemanningslid direct kan vertrekken naar het boothuis in de Oosterhaven. "Voordat een lid opstapper wordt, moet hij een aantal cursussen volgen en flink trainen. "Dat is best intensief", zegt Wouter. "Maar als je bedenkt dat bij levensbedreigende situaties hulp kan bieden en in de meeste gevallen die tot een goed einde kan brengen, is dat het allemaal waard. De dankbaarheid en waardering van de mensen in nood, doet wat met je."
Mensen met affiniteit met water en hun steentje willen bijdragen op sociaal vlak zijn van harte welkom bij KNRM Medemblik. Wie wil kennismaken met een aantal bemanningsleden, kan op Nieuwjaarsdag een kijkje nemen bij de Nieuwjaarsduik. Of kijk op www.knrm.nl. Maar mooier is nog dat KNRM Medemblik gesteund wordt. Duik daarom 1 januari het IJsselmeer in!

De bemanning van KNRM Medemblik staat dag en nacht klaar voor noodgevallen op het IJsselmeer. (Foto: KNRM Medemblik)
De bemanning van KNRM Medemblik staat dag en nacht klaar voor noodgevallen op het IJsselmeer. (Foto: KNRM Medemblik)