(Foto: Jolanda Hoogendoorn)

Gratis compost scheppen tijdens Compostdag

REGIO - De zon schijnt, lekker buiten een kop koffie drinken en genieten van de eerste bloemen die beginnen te bloeien. Verwen de tuin extra door de aarde te verrijken met een supergrondstof: compost! Deze supergrondstof maakt HVC van ingeleverde gft en etensresten.

Etensresten, uitgebloeide bloemen en koffieprut vormen namelijk de basis voor compost. Om iedereen te bedanken voor het scheiden van gft en etensresten bieden HVC en de gemeenten tijdens de Compostdag op 30 maart gratis compost aan. Op zaterdag 30 maart kannen belangstellenden tussen 08.00 tot 15.00 uur gratis compost ophalen bij HVC, Koggenrandweg 1 in Middenmeer. Neem een aantal zakken mee of de aanhanger om het compost in te vervoeren.

Compost

Elke volle gft-bak van 140 liter staat gelijk aan zo'n 15 tot 20 kilo compost. Door dit te vermengen met tuinaarde verbetert de structuur van de grond en zorgt dat de deze regenwater goed kan opnemen. Bovendien activeert compost het leven in de bodem en slaat het voedingsstoffen voor planten op. Ook gaat compost bodemziekten tegen.

Gft

Een gemiddeld huishouden heeft 160 kilo gft per jaar. Een deel daarvan belandt in de gft-bak. Maar er wordt ook nog een groot deel in de restafvalbak gedaan en dat is zonde. Want een volle gft-bak levert voldoende groen gas om 21 dagen lang mee te koken of bijna een dag het huis mee te verwarmen. Naast compost van gft en etensresten kan er ook van grof tuinafval compost worden gemaakt. Drie kruiwagens grof tuinafval staan gelijk aan zes zakken compost. Lever grof tuinafval daarom in bij het afvalbrengstation.

Meer informatie is te vinden op www.compostdag.nl.

Meer berichten